Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Velvet Havel - Havel Fesztivál

Nincs annál rosszabb, mint megszokásból emlékezni jelentős évfordulókra. Václav Havel esetében ez a kötelesség azonban több mint kedves, hiszen művei és gondolatai napjainkban is súllyal bírnak. Azt a kijelentését például, hogy "a demokrácia bonyolult dolog, de elengedhetetlen, hogy mindenki részt vegyen benne", napmint nap fel kellene idéznünk - írja a Cseh Centrum kiadványa, az Ahoj című programajánló magazin, köszöntve a Václav Havel tiszteletére, a Nemzeti Színházzal közösen rendezett kétnapos mini-fesztivált (szept. 23-24).
A megnyitó vendégei: Lucie Orbók a Cseh Centrum igazgatója, Juraj Chimiel a Cseh Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, és az ő vendége Jeszenszky Géza az Antall-kormány külügyminisztere, nagykövet, egyetemi tanár.

Václav Havel október 5-én ünnepelné 80. születésnapját. Ez az alkalom szülte ezt a fesztivált és azt az együttműködést, amelynek remélhetően már a következő MITEM-en is folytatása is lesz, ahogy Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház ezérigazgatója mondta a dupla Audiencia bemutatása előtt a Kaszás Attila Teremben. Dupla, azaz Audiencia két változatban. Havel híres egyfelvonásos darabját az est első felében a Váci Dunakanyar Színház, az est második felében pedig két cseh előadóművész, a Spitfire Company művészei Soňa Ferienčiková és Michaela Hradecká részben improvizált, a Havel darab által inspirált bohócjátékát láthattuk, Antiwords címmel. Rendező: Petr Boháč. A váci produkcióban Ferdinánd Vaněk szerepében Bakos-Kiss Gábor, a sörmesterében pedig Benedek Gyula lépett színpadra. A rendező Nagy Péter István.

Benedek Gyula, Bakos-Kiss Gábor  -  Audiencia
Spitfire Company - Antiwords

 

Az est szünetében egy kiállítást nyitottunk, néztünk, amelyet a Prágai Művészeti és Színházi Intézet készített. VÁCLAV HAVEL - AUDIENCIA, avagy FERDINAND VANĚK ARCAI címmel. Kurátor: Helena Albertová.

Ferdinand Vaňek Václav Havel stilizált alteregója, és először az Audiencia című darabban tűnt fel 1975-ben. Ezt az egyfelvonásost, amelyet általában a Verniszázs, vagy a Tiltakozás című darabbal együtt mutatnak be, Csehországban és külföldön egyaránt számtalanszor játszották már. A kiállítás neves külföldi előadásokat megörökítő fényképekből áll össze. Érdekes megfigyelni rajtuk, hogyan képzelték el Václav Havelt a különféle alkotók Ferdinand Vaněk karakterén keresztül.
 

 

Szeptember 24-én, a Nyílt napunk keretén belül láthattuk a fesztivál második előadását Velvet Havel címmel.

Velvet Havel Miloš Orson Štědroň színházi-zenei szerzői darabja, aki korábbi, ismert cseh személyiségeknek (Ivan Blatný, Jaroslav Hašek, Antonín Dvořák, Josef Gočár, Johann Gregor Mendel) szentelt, sikeres színházi projektjeit követően logikusan jutott el Václav Havel alakjához. Orson Štědroň Havel élete és munkássága által lazán inspirálva, humorral és a rá jellemző egyedi stílusban mesél Havelről, környezetéről és rólunk magunkról is.

Egy pillanat az előadásből | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A zenéből kiinduló darab formája  lehetőséget teremt ennek a kicsit sem könnyű, kényes és aktuális témának, illetve egy, már életében legendává vált személyiség élettörténetének eredeti megragadására.  

(2016. szeptember 24.)