Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Az Év sportolója gála a Nemzetiben - Cseh és Hosszú 2015 legjobbjai

Szepesi György kapta az MLSZ életműdíját

A férfiaknál Cseh Lászlót, a nőknél pedig Hosszú Katinkát választották a 2015-ös év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által kiírt szavazáson. A kazanyi normálmedencés vb-n két arany- (200 és 400 méter vegyes) és egy bronzéremmel (200 méter hát), a netánjai rövidpályás Eb-n pedig hat arany- és egy ezüstéremmel záró Hosszú Katinka hatalmas fölénnyel, több mint 600 pontos különbséggel diadalmaskodott a nők között a szavazáson. Az éppen az Egyesült Államokban tartózkodó úszó helyett a díjat édesanyja vette át.

    Cseh László tavaly pályafutása második világbajnoki címét gyűjtötte be: tíz évvel a 400 méter vegyesen nyert aranyérmét követően ezúttal 200 méter pillangón diadalmaskodott. A 30 éves versenyző a 40 esztendősen egyéni világbajnoki címet nyert párbajtőrvívó Imre Gézát, illetve a túraautó-világbajnokságon másodszor privát vb-címet nyert Michelisz Norbertet előzte meg.

    "Amikor tavaly klubot és edzőt váltottam, akkor azt mondtam, hogy olimpiai bajnok akarok lenni, talán sikerült bebizonyítani, hogy nem a levegőbe beszéltem" - mondta Cseh, aki reményét fejezte ki, hogy a következő gálán is az első három között lesz, mert az azt jelenti, hogy Rióban sikerült megvalósítania az álmát.

    A nőknél másodikként az alpesi síző Miklós Edit zárt, aki első magyarként állhatott dobogóra  egy vk-versenyen, jelesül harmadik lett a St. Moritz-i lesikló viadalon. Kárász Anna kajakos azzal végzett harmadik helyen, hogy a milánói vb-n egyesben és a négyes tagjaként is ezüstérmet nyert, továbbá négyesben az Európa Játékokon győzött.

    Az edzők és a szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Dárdai Pál korábbi magyar szövetségi kapitány, a német élvonalbeli Hertha BSC labdarúgócsapatának trénere győzött, megelőzve két úszóedzőt, a Hosszú felkészülését irányító Shane Tusupot és a Cseh edzéseit vezető Plagányi Zsoltot.

    "Amikor átvettem a válogatottat, azt ígértem, hogy egy jó alapot adok, de ez csak azért sikerült, mert mindenki, a szurkolók és a média is hozzátette a magáét" - mondta Dárdai Pál, aki internetes kapcsolaton keresztül köszönte meg a díjat. "A slusszpoén Bernd Storcknak maradt, az ő érdeme, hogy szépen végigvitte a csapatot a selejtezőkön."

    A csapatok versenyében a férfi labdarúgó-válogatott nyert, amely 44 év év után jutott ki ismét az Európa-bajnokságra. A lengyelországi divízió I/A-s vb-ről a legjobbak közé feljutott férfi jégkorong-válogatott második lett a voksoláson, míg a kontinensviadalon 28 esztendő elteltével szerepelt és a csoportjából bravúrosan továbbjutott, végül 12. helyen zárt női röplabda-válogatott kapta a harmadik legtöbb pontot.

    Az év futballistájának a válogatott kapusát, Király Gábort választották a sportújságírók - az 58. Év sportolója szavazás díjait csütörtökön a Nemzeti Színházban rendezett M4 Sport - Év sportolója gálán adták át.

    A fogyatékos sportolók között a férfiaknál Gelencsér Róbert atléta, a nőknél Gyurkó Alexandra úszó, az edzők között Galambos Zsolt kosárlabdatréner, a csapatoknál pedig a férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott lett a legjobb.

    Az év góljáról tíztagú zsűri döntött, a díjat Priskin Tamás labdarúgó vehette át a norvégok elleni Európa-bajnoki pótselejtezős párharc visszavágóján szerzett találatáért.

  Szepesi Györgyöt állva ünnepelte a közönség

    Szepesi György kapta az MLSZ életműdíját. A legendás sportriporter Csányi Sándortól, az MLSZ elnökétől vehette át az elismerést. Az est másik életműdíjasa, Károlyi Béla - akinek tanítványai kilenc olimpiai bajnoki címet nyertek - megérkezett az Egyesült Államokból, az amerikai tornaszövetség elnöke, Steve Penny kíséretében.

 

Nagy megtiszteltetés, hogy a gálát a Nemzeti Színház rendezhette. Amíg én vagyok a direktor, addig a Nemzeti Színház lesz az otthona a gálának - mondta Vidnyánszky Attila az intézmény főigazgatója. Meggyőződésem, folytatta, hogy ennél méltóbb helyszíne nem is lehet, hiszen ez a gála a nemzet legjava, a csúcsminőséget képviselő sportolóink előtt tiszteleg.

 

(MTI, Nemzeti Színház)

 

(2016. január 14.)