Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Határon túli és anyaországi nagycsaládokat láttunk vendégül

Erdélyből negyvenen, a Felvidékről száznyolcvan vendégünk volt, összességében 330-an jöttek a határokon túlról. 


Az este vendégeit A.Szabó Magda, színházunk stratégiai igazgatója fogadta. A családokat Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint dr. Szabó Endre, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke köszöntötte. 

A díszelőadás előtt Soltész Miklós államtitkár így fogalmazott köszöntőjében: "a trianoni békediktátum az anyaországon kívül hét másik országba kényszerítette a magyarokat, ezzel az elmúlt 100-150 évben példa nélküli bosszút állva a magyarságon". Mégis - hangsúlyozta -, mindezek ellenére a magyar nemzet él, még ha sokszor úgy is tűnik, hogy a határon túl kisebbségként nincs beleszólása a többségi társadalom életébe.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a magyarság Kárpátalján most "nagyon nagy bajban van". Akik ma Kárpátalján élnek, azok ott akartak maradni, és nem szándékoztak áttelepülni az anyaországba. A mostani helyzetben azonban nagyon nehéz döntés a maradás - hangsúlyozta.

Soltész Miklós megköszönte mindenkinek, akik gyűjtést szerveztek a kárpátaljai magyaroknak, kiemelve az erdélyi nagycsaládosok szervezetét és a felvidékiek gyűjtését, és mindenkit arra kért, hogy segítsen továbbra is.

Vendégeink az első világháborúra emlékező kétfelvonásos előadásunkat nézték meg. 

Fekete ég – háborús előhang
Molnár Ferenc: A fehér felhő - mirákulum egy részben

Az előadás előtt és a szünetben az Óbudai Népzeneiskola tekerőlantos és énekes növendékei, valamint a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola rézfúvós diákjai zenéltek.


(2015. március 22.)