Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Munkatársunkat is díjazták a 33. Magyar Sajtófotó Pályázaton

A Művészet - műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel egyedi kategóriát Eöri Szabó Zsolt a Nemzeti Színház fotósa nyerte meg. A kép Törőcsik Marit és az éjjeli menedékhely lakóit ábrázolja a Viktor Rizsakov rendezte Éjjeli menedékhely című előadásban. Az eredményhirdetést hétfőn délelőtt tartották a Magyar Sajtóházban Budapesten. 

 

A nyertes kép
 
Az MTI tudósítása az eseményről: 
 
Budapest, 2015. január 19., hétfő (MTI) - Béli Balázs, a Barikád fotósa nyerte el Úton Európában című képriportjáért a 33. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját, a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért odaítélt André Kertész Nagydíjat pedig Balázs Attila, az MTVA/MTI külső munkatársa kapta Egy hajléktalan karácsonya című képriportjáért.
 
A legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat Móricz-Sabján Simon, a Népszabadság fotóriportere nyerte Netadó tüntetés című képével, a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Hajdú D. András (szabadúszó) érdemelte ki, a megyékben dolgozó legjobb fotóriporter Balázs Attila (MTVA/MTI), a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotóriporter pedig Béli Balázs lett.
 
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Fotóriporterek Szakosztálya által közzétett kiírásra 243 fotográfus 2738 pályázattal, összesen 7164 képpel nevezett. A legtöbb pályamű az Emberábrázolás-portré kategóriában érkezett, itt az zsűri összesen 506 egyedi és sorozat pályamű közül válogathatott - közölték a szervezők a hétfői budapesti eredményhirdetésen.
 
Az utolsó forduló kivételével az interneten is nyilvános zsűrizés január 16. és 18. között zajlott. Az idei zsűri elnöke Adrian Evans, a Panos Pictures igazgatója volt; mellette Eric Baradat, az AFP Photo főszerkesztője; Bócsi Krisztián, a Bloomberg Finance fotográfusa; Marián Pauer fotótörténész, kurátor; valamint Reviczky Zsolt, a Népszabadság fotóriportere vett részt a munkában.
 
Adrian Evans az eredményhirdetés előtt kiemelte, hogy az elmúlt év legfontosabb pillanatait rögzítő pályamunkákon keresztül megismerhette az országot, amelynek jelentős fotográfiai hagyományait tapasztalatai szerint a fiatal magyar fotósok is továbbviszik.
 
A Hír- és eseményfotó egyedi kategória első díját Móricz-Sabján Simon nyerte el, a Képriport sorozat kategóriában a zsűri Csudai Sándort (Magyar Hírlap) sorolta az első helyre.
 
Emberábrázolás - portré egyedi kategóriában Veres Viktor (Mediaworks Kiadó Nemzeti Sport/Népszabadság) végzett az első helyen, a sorozatok között Bőde János (index.hu) anyagát találta a legjobbnak a zsűri. 
 
A Művészet - műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel egyedi kategóriát Eöri Szabó Zsolt (Nemzeti Színház) nyerte meg, a sorozatok között Hartyányi Norbert (szabadúszó) képei nyertek.
 
A Sport kategória egyedi képei közül Süveg Áron munkáját, a sorozatok között Mohai Balázs (MTVA/MTI) anyagát találta a legjobbnak a zsűri. 
 
A Természet és tudomány kategóriában az egyedi és a sorozatképek között is Máté Bence (Bence Máté Photography, HidePhotography Inc.) fotói nyertek.
A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia egyedi kategóriában Stiller Ákos (hvg) végzett az első helyen, a sorozatok között Hajdú D. András anyaga lett a legjobb. 
 A Bulvár, humor (egyedi vagy sorozat) kategóriában a zsűri megosztott első díjat adott Teknös Miklósnak (Népszabadság) és M. Schmidt Jánosnak (szabadúszó). 
 
A pályázat díjait a 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján adják át a kiállítás helyszínén, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban március 19-én; a kiállítás március 20. és május 17. között lesz látogatható.
 
 
 
 

(2015. január 19.)