Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház évadáról

Vidnyánszky Attila: munkás időszaknak élem meg ezeket a hónapokat

Budapest, 2014. december 27., szombat (MTI) - Munkás időszakként éli meg ezeket a hónapokat a Nemzeti Színház igazgatója. Vidnyánszky Attila az MTI-nek elmondta, elkészült a teátrum nemzetközi fesztiváljának programja, a MITEM résztvevői között van Matthias Langhoff, Luk Perceval és a Piccolo Teatro is.   

Fotó: Szigetváry Zsolt (MTI)

Az igazgató az évad első felének bemutatóiról azt mondta: szakmailag magas színvonalú előadások jöttek létre, amelyek számos fesztivál érdeklődését kiváltották. "A tavalyi produkcióink is jól mennek, ezek talán még inkább" - fogalmazott, kiemelve, hogy a nézőszám november végére az előző év hasonló időszakához képest 3000-rel nőtt. Megjegyezte, hogy a tavalyi évhez képest többet is játszik a teátrum. A Caragiale-darab kivételével az eddig bemutatott összes produkciót műsoron tartják. "Vannak előadások, amelyek nagyobb érdeklődésre számíthatnak és vannak, amelyek kevésbé, azokért harcolunk még" - fogalmazott.

Mint mondta, ugyanazt éli meg, amit Debrecenben: szép lassan szaporodik a közönségük. Szinte minden héten tartanak ráhangoló és előadások utáni beszélgetéseket, közönségtalálkozókat, ott is mérhető, hogy egyre több az érdeklődő. "Tanuljuk a várost, tanulom a hangulatát. Hiszek abban, hogy megmutathatom, ez olyan színház, ahol nagyon komoly előadások vannak. Ezt megszokja a néző, és nem is fog mást várni tőlünk. Aki ide jön, az tudja, hogy elgondolkodtató, mély, fölkavaró előadásokat láthat" - hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy a színház további játszóhellyel gyarapodott: november végén nyílt meg a Bajor Gizi Szalon. Az 50 néző befogadására alkalmas új helyszín kamara-előadásoknak, önálló esteknek ad helyet. Udvaros Dorottya kamaradarabja, valamint Voith Ági és Bodrogi Gyula estje már bemutatkozott a Szalonban. Az igazgató-rendező elmondta: ezeket a hónapokat munkás időszaknak éli meg. Januárban például 60 fölötti az események száma a színházban.

Az évad második felének turnéiról elmondta: a Szentivánéji álom és a Fodrásznő című előadás Törökországba utazik májusban, a Zoltán újratemetve című produkció Franciaországba. A társulat Montenegróba és Macedóniába is kapott meghívást. Újra elutaznak Szentpétervárra, ezúttal a Baltic House fesztiválra, Purcarete Ahogy tetszik-előadásával vagy az Andrzej Bubien rendezte Operettel. A szentpétervári Alekszandrinszkij Színházzal közös produkciót terveznek. "Bukaresttől Szófiáig, Oslótól Madridig tárgyalunk színházakkal" - mondta az igazgató, kiemelve, hogy a varsói nemzeti színházzal külön program épül. "Nem pusztán a fesztiválokra való kijutásunk a cél, hanem a párbeszéd kialakítása hasonló színházakkal" - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) programja is elkészült már. Az április 14. és 28. között megrendezendő MITEM középpontjában a francia színház áll: a programban szerepel Thomas Jolly egy Marivaux-előadása és egy bábelőadás, továbbá látható lesz Valère Novarinának, - akinek szakmai napot is szentelnek - a debreceni rendezése.

A fesztiválra Franciaországból, Svájcból, Olaszországból, Spanyolországból, Németországból, Ausztriából, Romániából, Macedóniából, Dániából, Kazahsztánból, Ukrajnából, Lengyelországból és Oroszországból érkeznek társulatok. Matthias Langhoff rendezése, a Theatre Vidy-Lausanne produkciója is látható lesz, Olivier Py pedig egy madridi előadással érkezik. A közönség láthatja Luk Perceval rendezésében a Karamazov testvéreket, a hamburgi Thalia Theater előadását. A milánói Piccolo Teatro Toni Servillo rendezésével érkezik a fesztiválra. Lengyel előadás is szerepel a programban, a Bukaresti Nemzeti Színház pedig Alexander Morfov A vihar-rendezésével - Ion Caramitruval a főszerepben - vesz részt az eseményen. Palermóból is érkezik előadás, Emma Dante rendezése, de Viktor Rizsakov, Vlad Troickij és Valerij Fokin produkciója is látható lesz.

Fotó: Szigetváry Zsolt (MTI)

Vidnyánszky Attila az évad második felének bemutatóiról elmondta: Zsótér Sándor és Lendvai Zoltán is rendez a teátrumban. Egy cseréről is beszélt: az évad végi, Andrej Mogucsij rendezte Kafka-bemutató (A per) átkerül őszre és a bolgár Alexander Morfov kezdi meg a munkát tavasszal.

Minden előadásnak megvan a maga szerepe a repertoárban, bonyolult összefüggés-rendszerről van szó - fogalmazott. Az Isten ostora vagy az Éjjeli menedékhely fesztiválszereplésekre hivatott, Zsótér Ibsen-rendezése (Brand) különleges csemege lesz, a Körhintára pedig már most ostromolják a jegyekért a színházat - mondta. A Márai-előadás például azért fontos, mert a két egyfelvonásossal (Családi kérdés, Befejezetlen szimfónia) felléphetnek kisebb településeken is.

A színház költségvetése 2015-ben 25 százalékos növekménnyel számolhat. Az igazgató elmondta: Schwajda György idejében 2 milliárd, Jordán Tamás idejében 1,8 milliárd forint körül mozgott a büdzsé, amely Alföldi Róbert utolsó három éve alatt csökkent le a jelenlegi 995 millió forintra.

A színház több mint 400 előadást játszik évente, és 100 előadás felett fogad vidéki és határon túli produkciókat - mondta, hozzátéve, hogy ha kevesebb támogatást kapnak, akkor kevesebb előadást tudnak meghívni, és utazni is kevesebbet tud a társulat ezekre a helyszínekre.

Fontos ügyként szólt a nemzetiségi és a határon túli színházak jelenlétéről, ebben az évadban a Kassai Thália Színház évfordulóját ünneplik meg. Új kezdeményezés a Karaván Színházzal közösen, roma és nem roma színészekkel készített produkció, az Egerek. A diákokat a színház internetes vetélkedőjével is megszólítják, eddig 71 csapat jelentkezett. 

Elmondta: a jövőben is több együttműködést terveznek. A Körhinta című előadásban például a Magyar Nemzeti Táncegyüttes 40 táncosa szerepel, emellett a debreceni, a váci, a kaposvári és a beregszászi színházzal is van közös produkciójuk, továbbá mindkét színművészeti egyetemmel együttműködnek.


(2014. december 27.)