Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800 (központ)
Vissza a hírekhez

Úton lenni a boldogság - HOBO életműsorozata a Nemzetiben


A többi alkalom egy-egy lemezhez kötődik majd: Középeurópai Hobo Blues, Oly sokáig voltunk lenn, Vadászat, Esztrád, Csavargók könyve, Tábortűz mellett. A tervek szerint még ősszel a most készülő duplalemez, a Requiem a bluesért bemutatójára is a Nemzeti Színházban kerül sor. Az első koncert október 19-én 19 órakor lesz a Gobbi Hilda Színpadon.

...

Földes László HOBO, aki 46 éve van a pályán, a Nemzeti Színházban tartott sajtótájékoztatón beszélt a koncertsorozatról. A Requiem a bluesért "A szó zenei értelmében az első igazi blues lemez, amelyet életemben csináltam. Ezen csak blues-ok vannak" - mondta, hozzátéve, hogy a lemez két részből áll az egyik a Blues útja, a másik pedig maga a Requiem a bluesért. "Eddig megpróbáltam a színházat beépíteni a zenébe és nem fordítva" - mondta Földes László, hozzátéve, hogy a lemezbemutató koncerten azonban keretjátékot, színházi elemeket is felhasznál majd.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

    Ugyanezzel a címmel 20 interjúból álló kötet is megjelenik, amely a rockzene és a blues magyarországi helyzetével foglalkozik. A közönség előtt készült interjúkat tartalmazó könyvről Jász Attila költő, kritikus, esszéista elmondta: közös kötetük két kapolcsi nyár - 2013 és 2014 - beszélgetéseiből született, és az Új Forrás kiadónál jelenik meg. 

    Hobo születésnapján, február 13-án A vén gazember áriája címmel tart koncertet, amelyre a bérlettulajdonosok elővásárlási lehetőséget kapnak. A zenész elmondta: önironikus előadásra törekszik. A tervek szerint a koncertet vidékre, elsősorban színházakba is elviszik, a záróelőadást szabadtéren tartják májusban Budapesten. Ezt követően a nyáron a határon túl is tervez fellépést.

    Az év végén az interneten Úton lenni a boldogság címmel Hobo-archívum nyílik, amelynek feltöltése már folyik. Összegyűjtik az általa játszott zenéket és írásait: dalszövegeket, fordításokat, színdarabokat, novellákat, könyveket. Klippek, filmek, az előadóestek felvételei is helyet kapnak a gyűjteményben.

    "Börtönökben, templomokban, kocsmákban és iskolákban is játszom, nemcsak a Nemzeti Színházban" - mondta, hozzátéve, hogy sok helyről kapott visszajelzést, hogy használják és tanítják műveit. Ezért a gyűjtemény anyagából az oktatásban hasznosítható könyvet és pendrive-ot is készítettek.

    A Nemzeti Színház igazgatójával közös munkáról szólva Földes László Hobo felidézte, hogy Vidnyánszky Attila eddig legalább tíz estet, monodrámát és színdarabot rendezett számára, és újabb munkára is készülnek: Hobo hetvenkedései címmel egy opera buffát mutatnak be a jövő év elején.

    Kiemelte: egyedülálló, hogy a Nemzeti Színház az előadóesteken túl blues-koncerteket is befogadott. Mint mondta, jól érzi magát a Nemzetiben, senki nem szól bele a munkájába, szabadon dolgozhat, megvalósíthatja ötleteit.

    Hozzátette: nagyon sok mindent tervez az idei évadban, ha ennek a felét meg tudják valósítani, az már nagyon jó eredmény lesz.

(MTI)


Jegyinformációk
A HOBO Életműsorozatra bérletet is lehet váltani. A bérletek a Gobbi Hilda Színpadon rendezett koncertekre szólnak. A bérlettulajdonosok elővásárlási jogot szereznek a Születésnapi koncertre, amelyet 2015. február 13-án tarunk a Nemzeti Nagyszínpadán. Az elővásárlási jog október 15 és október 30 között vehető igénybe. A bérlet szeptember 26-tól online is megvásárolható.


(2014. szeptember 24.)