Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Bemutató előtt, bemutató után

A Witold Gombrowicz színháza című fotókiállítást Agnieszka Koecher-Hensel, a Lengyel Tudományos Akadémia Művészettörténeti Intézetének munkatársa nyitotta meg.

A kiállítás Gombrowicz műveinek legfontosabb és legérdekesebb világpremierjeit mutatja be 1957-től napjainkig, diákszínházi előadásoktól professzionális bemutatókig, köztük számos olyan előadással, amelyek akkor születtek, amikor Gombrowicz Lengyelországban még be volt tiltva. A fotókat a nézőtéri büfé szintje fölött, a II. emeleti körfolyosó falán láthatják. (További információk a kiállításról)

A kiállítás megnyitója után került sor a két új páholy avatására. A két színészóriás hangjának megidézése után Bessenyei Ferenc özvegye dr. Élthes Eszter és Sinkovits Imre fia, Sinkovits-Vitay András nyitották ki a páholyokat.

A bemutatót megtisztelte jelenlétével Roman Kowalski lengyel nagykövet és Jaroslaw Bajaczyk a budapesti Lengyel Intézet igazgatóhelyettese.

Egy Gombrowicz bemutató remek alkalom színházelméleti kérdések felvetésére is. Ezért hívtuk össze egy beszélgetésre a groteszk ismert szakértőit a bemutató másnapján. 

A MITEM alatt folytatott beszélgetések pozitív visszhangja végleg megerősítette a Nemzeti Színház vezetését abban, hogy a repertoár színházi lét és működés minden időt kitöltő hétköznapjait érdemes megtörni egy-egy ünneppel, amikor a színházi szakma művészet-elméleti kérdései kerülhetnek szóba – mondta a Királyok a cselédlépcsőn / Gombrowicz – groteszk a színházban című konferencia bevezetőjében Vidnyánszky Attila.

A konferencia programja

Gyülekezik a bemutató közönsége


Bánsági Ildikó színpadra hívja Andrzej Bubień rendezőt


Pezsgős koccintás az Operett bemutatója után a Nagyszínpadon



(2014. szeptember 07.)