Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Norvég - felolvasó színház

A szerzők - Maria Tryti Vennerød és Tore Vagn Lid -, illetve a fordító – Kovács katáng Ferenc – jelenlétével egy olyan performanszra kerül sor, amelynek célja egy provokáció a társadalmi kérdések mélyebb megértésére, amelyet az Országos felmérő, illetve a Pusztíts el mindent! című szövegek körüljárnak. Egy provokáció a társadalmi működés alapvető elemeinek megkérdőjelezésére, mint a tanár-diák viszony, az agresszió, az észak-dél ellentétek, a munka vagy a kollektív bűn. Az eseményt a kaposvári II. éves diákok hozzák létre, Bartha Lóránd rendezésében.  


A szerzőkről:

Maria Tryti Vennerød norvég drámaíró 1978-ban született Oslóban.

2002-ben debütált Meir (Még) című drámájával az oslói Kortárs Dráma Fesztiválon. Azóta különböző színházak mutatják be újabb műveit. Jelen darabjával jelölték a 2012-es rangos Hedda színházi díjra. 2005-ben Dama i luka (Nô a fülkében, 2004) c. drámájával Ibsen-díjat nyert el. Drámáit bemutatták már Németországban, és Svédországban is, de színházi felolvasó estjei voltak New Yorkban, Moszkvában, Firenzében,  Bukarestben és Lisszabonban. A magyart beleértve tíz nyelvre fordították műveit.


Tore Vagn Lid

1973-ban született Bergenben. Író, rendező, zeneszerző, a Transi Színház vezetője. Első drámáját Karakterkonstruktivizmus címmel 2006-ban mutatta be a bergeni Nemzeti Szín. A kötetünkben szereplő Pusztíts el mindent! című darabjának rendezéséért 2013-ban elnyerte a Norvég Kritikusok-díját. Tekintélyt parancsoló, hogy a rangos színházi elismerést, a Hedda-díjat 2008-ban, és 2009-ben is megkapta. Dramaturgiát, színpadtechnikát oktat különböző főiskolákon, egyetemeken, Norvégiában és külföldön is.


A "Fordított-színház" sorozatnak erre az eseményére is ingyenes a belépés, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát jelezze e-mailben a szervezes@nemzetiszinhaz.hu címen!



(2014. április 18.)