Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Negyven éves az Újvidéki Színház

Zalán Tibor és Baráth Ferenc

Két kiállítással folytatódott a program: Baráth Ferenc plakátkiállítását Zalán Tibor, Léphaft Pál karikatúrakiállítását Balázs Attila nyitotta meg. (Ld. külön írásainkat.) A nagyszínpadon pedig az Opera ultima című előadás került színre. A több díjat nyert előadás óriási sikert aratott, úgy éreztük, mintha a MITEM folytatódott volna, ugyanazt az energia és erő áradt a színpadról, mint a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó legjobb előadásain. Az este fogadással zárult.

Opera ultima - egy-egy jelenet az első és a második felvonásból


Rendszeressé kell tennünk ezeket a vendégszerepléseket, mondta Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház kapuja nyitva áll az Újvidéki Színház előtt, a mai nap egy együttműködés kezdete. Sajnos ezúttal kevesebben tekintették meg a vendégjátékot, de kitartó ember vagyok, nem nyugszom addig, amíg a külhoni vagy vidéki színházak vendégszerepléseire is telt ház nem lesz a Nemzetiben. Biztos vagyok benne, hogy elérjük ezt a célt, hogy sikerülni fog felkelteni az érdeklődést a határon túli magyar előadások iránt is.



Az Újvidéki Színház a kezdetektől fogva része az egyetemes magyar színjátszásnak, mint ahogyan része a vajdasági magyar, illetve a szerbiai színjátszásnak is, vette át a szót Venczel Valentin igazgató. A Nemzeti Színház megnyitotta kapuit a határon túli színházak előtt, túlléptünk azon a megosztottságon, ami a magyar színházakat határon túliakra és magyarországiakra osztja. Mindeközben köszönettel tartozunk Újvidék vezetésének is, akik mindig támogatták a munkánkat. Köszönetet mondunk Vidnyánszky Attilának és a Nemzeti Színháznak is, amiért nem csak meghívtak bennünket, de részei is ennek az ünneplésnek. A jövőben arra törekszünk, hogy az ilyen estek ne kuriózumnak számítsanak, hanem természetes, kollegiális, baráti együttlétnek– mondta Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója.

(2014. április 19.)