Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Kiállítások a MITEM-en



Az ember tragédiája a magyar irodalom és drámaírás kiemelkedő műve, Madách Imre legismertebb alkotása. A születésétől eltelt majdnem százötven évben a Tragédia egyfajta szimbólumává vált a magyar drámaírásnak, talán a legtöbbször színpadra állított költemény Magyarországon.

Zichy Mihály (Zala, 1827. október 14.–Szentpétervár, 1906. március 1.) festő, grafikus, az illusztrálás és a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakja és úttörője. Pesten Marastoni Jakabnál, Bécsben Waldmüllernél tanult. A cárok udvari festője, húszéves korától – néhány éves párizsi és rövid hazai megszakítással – haláláig, negyvenkilenc évig dolgozott Oroszországban.



A díszvázáról a következőket mondja alkotója, Pék Tamás mesterfestő.

Az ember tragédiájának illusztrációit 1887-ben készítette el. Mindkét alkotó munkásságát nagyra tartom, műveik mélyen megérintettek. A két remekmű összefonódása lenyűgöző számomra. Ahogy egymást segítve bemutatják az emberi sorsot, a küzdelmet, az élet szépségét, ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy ezt én is megörökítsem, emléket állítva ezzel az alkotóknak. Szerettem volna a porcelánfestés hagyományait megőrizve, a porcelán szépségét kiemelve újat, modernebbet, egy érzelmekben gazdag, de letisztult mesterremeket létrehozni, amely tükrözi az egyéniségemet is. Szándékom nem csak a porcelán dekorálása volt, hanem hogy a terméken érezhetőek legyenek az érzelmek, bármikor valaki ránéz a vázára, hasonlót érezzen, mint én, mikor én a művet olvastam, illetve mikor a krétarajzokat tanulmányoztam.

TOVÁBBI KIÁLLÍTÁSOK A MITEMEN

Ha valaki belép a Nemzeti Színház fogadóterébe, egy nagyméretű hasábbal találja magát szembe. Egyik oldalán régi színházi plakátok láthatók, melyek az orosz–magyar színházi kapcsolatok dokumentumai, másik oldalán Az ember tragédiájához készült színpadtervek. A MITEM alatt megtekinthető két kiállítást hirdetik ezek a felületek.




Az első emeleten rendeztük be a Madách Imre életét és munkásságát, valamint a Tragédia-feldolgozásokat bemutató kiállítást, melynek kurátora Kávási Klára, a Nemzeti Színház archívumának egykori vezetője volt.





Huszár Ágnes, az OSZMI munkatársa állította össze a második emeleten látható kiállítás anyagát, melyből képet kaphatunk az elmúlt száz év folyamán Magyarországon is alkotó nagy orosz mesterek életművéről, így többek között Anatolij Vasziljev munkásságáról, akinek a fesztivál egy teljes szakmai napot szentel. A kiállítást Juhász Tibor és Kőfaragó Gyula kivitelezte. A Nemzeti Színház és az OSZMI együttműködését Szász Zsolt koordinálta.

(2014. április 02.)