Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

A színház alkalmas arra, hogy hidakat építsen

Nagyon büszke vagyok, tele izgalommal, és hálás is azoknak, akik segítették létrehozni ezt a találkozót. A kulturális kormányzatnak is, mert megértették a találkozó rendkívüli fontosságát, és biztosították hozzá az anyagi támogatást. Eddig szinte nem volt nemzetközi színházi találkozónk, mostantól van, reméljük, hogy hagyománnyá válik.

 

Valóban a világszínház legjelentősebb képviselői jöttek el hozzánk, remélem, mindenki jól fogja érezni magát - mondta Vidnyánszky Attila a MITEM megnyitóján. Feszült világunkban csak erősödik az ember meggyőződése, hogy a színház alkalmas arra, hogy hidakat építsen, megszüntessen ellentéteket, hiszen ugyanannak a nagy színházi céhnek a polgárai vagyunk mindnyájan, beszéljünk bár oroszul, norvégul, lengyelül vagy tatárul… Még egy gondolatot engedjenek meg, folytatta Vidnyánszky, a fiatalokról: meggyőződésem, hogy ez a találkozó elsősorban értük van. Azért a színházi generációért, akik már magától értetődő módon fognak egymással kommunikálni. A mi kaposvári diákjaink például már ezelőtt két évvel ezelőtt megismerték azokat a színészeket, akik ma a Revizort játsszák. Van tehát már egy kapcsolat, az együttgondolkodás lehetősége a jövő számára – a mi dolgunk, hogy ezt biztosítsuk.

A kurbli a főigazgató kezében maradt, szerencsére a MITEM zászló még felért a magasba...
(az önök tudósítója meg benne lesz a tévében)

Az emeleten két kiállítást is láthatnak, az egyik Madách Imréről, hiszen az ő nevét viseli a találkozónk, a másik pedig az orosz – magyar színházi kapcsolatokról szól, hiszen Oroszország a díszvendég.
Tessenek befáradni...


 
Valérij Fokin interjút ad


A Gobbi Hilda Színpadon közben már "melegít" dramaturgunk, az orosz színház szakértője, Kozma András, aki vállalta a MITEM első előadásának (Gogolrevizor) szinkrontolmácsolását.
 
 


Néhány kép az állandó pótszék magasából. Dinamikus, friss, hangos, szellemes, kreatív. Ezek a jelzők jutottak eszembe a Revizor előadása közben. Elképesztő energia áramlott a színpadról.

 


Ebből a helyzetből bizony csók lett...
 



Nem csak a mi Johannánkban hull a papír...
 



Tapsol a nézőtér és tapsolnak a művészek
 


Ez pedig már a Játékos alapján készült Zéró liturgia a Nagyszínpadon.
 




És az előadások utáni fogadás a klubban.  Valérij Fokin rendezővel Király Nina, a színházi találkozó kurátora és Vidnyánszky Attila emelik poharukat a sikeres bemutatkozó előadásokra és a fellépő művészekre.
 

(2014. március 26.)