Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Hatházi András kapta a Gábor Miklós - díjat

Hatházi Andrásnak a Szeget szeggel című Shakespeare-darabból készült Mértéket mértékkel című kolozsvári előadásban nyújtott kettős alakításáért ítélték oda az elismerést.

A Gábor Miklós-díjat Vass Éva, a művész özvegye alapította, és azt a színművészt tüntetik ki vele, aki a kuratórium megítélése szerint az elmúlt évben a legjobb Shakespeare-alakítást nyújtotta. A díjazott Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész bronz plakettjét veheti át, amelynek egyik oldalán Shakespeare, a másikon Gábor Miklós arcképe látható.

A kuratórium tagjai: Ascher Tamás, Koltai Tamás (elnök), Meczner János és Spiró György.

A díjat minden évben Gábor Miklós születésnapján (április 7.) vagy ahhoz közel eső napon adják át. Eddig többek között Kulka János, László Zsolt, Blaskó Péter, Király Levente, Herczeg Zsolt, Balázs Zoltán, Pogány Judit, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert részesült Gábor Miklós-díjban.


Hatházi András életrajza

Hatházi András 1967. március 2-án született Brassóban. Tanulmányait a Marosvásárhelyi Színművészeti Akadémián végezte. Műhelymunkákat folytatott Regős Pál (1992), Simon McBurney és Ian McKellen (London, 1994), Florin Fieroiu (2004), David Zinder (2005), Andrei Serban (2006, 2007) vezetésével. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának docense. Színészmesterséget és színpadi improvizációt tanít.

Több mint száz színházi és filmszerepet játszott, színházi, bábszínházi és filmrendezések fűződnek a nevéhez. Írt színdarabokat, adaptációkat, filmforgatókönyveket. Megjelentek versei, rövidprózái, tanulmányai, könyvei és fordításai. Több irodalmi és színészi díjat kapott. Csehov Ványa bácsijának címszerepéért 2008-ban megkapta a legjobb színészi alakításért járó romániai UNITER díjat. (Az előadás Budapesten is vendégszerepelt a Nemzeti Színházban.) Munkásságáért idén Jászai Mari-díjban részesült.

Gratulálunk!


(2011. április 07.)