Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

A Nemzeti Színház Tartuffe-je nagy siker Spanyolországban

A Molière:Tartuffe, írta Parti Nagy Lajos című előadást Alföldi Róbert rendezésében július 19-én és 20-án, spanyol felirattal láthatták a nézők.

A La Razón című országos napilap „A Tartuffe-nek szólt a tapsvihar” című írásában arról számol be, hogy egy friss, élettel teli Tartuffe-értelmezést láthatott a közönség, ami egyszerre volt szórakoztató, eredeti, lendületes, a csúcspontjain ugyanakkor keserű, „ahogy csak az igazságok tudnak azok lenni”. Mint a szerző megjegyzi, a közönség soraiban vita alakult ki arról, vajon a főszereplő, László Zsolt Harrison Fordra, Stingre vagy Ralph Fiennes-ra hasonlít-e inkább, de a társulat egészének színvonala nem volt kérdéses; különösen Csoma Judit, Udvaros Dorottya és Murányi Tünde alakítását találták kiemelkedőnek. A kritikus, Miguel Ayanz szerint duplán jó választás volt a fesztivál szervezői részéről, hogy ezt az előadást választották: egyrészt a Nemzeti Színház számára jó bemutatkozási lehetőség volt Spanyolországban, másrészt intenzív és maradandó színházi élményt nyújtott a nézőknek.

A La Tribuna de Ciudad Real című lap szerint a magyar Nemzeti Színház bemutatója az Almagrói Fesztiválon a 21. század nézőjére adaptált szövegével megőrizte Molière darabjának lényegét. Alföldi Róbert rendezése „épp olyan hű Molière művéhez, mint amennyire kortárs a 21. századi közönség számára; és mindezt anélkül, hogy beavatkozna a különös drámai fordulatokba, vagy gépfegyvereket tenne a szereplők kezébe, (…) akiket a színészek tökéletesen jelenítenek meg. Helyénvaló csendek, jó ritmusú kiáltások, arányos viták és a folyamatos kikacsintgatások a közönségre tartják fent a drámai feszültséget a nézőkben, akik öt perc elteltével megfeledkeznek az erőfeszítésről, amit a felirat olvasása jelent.” A kritika kiemeli a színészek tökéletes összjátékát.

A Nemzeti Színház spanyolországi vendégjátéka nyomán a Molière: Tartuffe, írta Parti Nagy Lajos című előadás több nemzetközi meghívást is kapott.

http://www.larazon.es/noticia/2733-tartufo-el-blanco-de-todos-los-aplausos

http://www.latribunadeciudadreal.net/noticia.cfm/Vivir/20100721/tartuffe/recupera/lenguaje/universal/teatro/F1623412-E7A8-3268-FBF9A2B455F08E9C

További írások a spanyolországi vendégjátékról:

http://www.latribunadeciudadreal.net/noticia.cfm/Vivir%20/20100720/teatro/estatal/hungria/estrena/tartuffe/contemporaneo/EC1D7FEE-C64D-E5E2-34C3E1AE1865CCCE

http://www.elpais.com/articulo/cultura/Tartufo/actual/Almagro/elpepucul/20100527elpepucul_6/Tes

http://www.adn.es/cultura/20100719/NWS-1038-Tartuffe-Almagro-Hungria-Estatal-Teatro.html

http://www.eldiadeciudadreal.com/noticia.php/21163

A fesztivál honlapja:

http://www.festivaldealmagro.com

(2010. július 24.)