Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

„A szobor nem fizikai történések, hanem lelki folyamatok eredménye” – Kalmár János Koszorús szobrász–díjas szobrászművész kiállítása a Zikkurat Galériában

Kalmár János szobrászművész:

„A szobor megalkotása nem teremtés. Születésünkkor mindent megkapunk tárgyi világunk építéséhez. Csak ebből gazdálkodhatunk, amit itt is hagyunk, amikor továbbmegyünk. Ez csak szemlélődésre, tanulásra elég.

Életem fizikai történéseinek megértéséhez elsősorban nem azok következményeivel, hanem lelki okainak megismerésével kell foglalkoznom. Ezért a szobor nem fizikai történések, hanem lelki folyamatok eredménye.

Lelki helyzetek olyan fizikai jelképeit keresem, melyek képesek azt közvetíteni. Megközelítés vagy elvontság mértékétől függetlenül az emberről szólnak.

A szobor fizikai jelenléte megtévesztő, mert csak eszköz. Annak ad testet, ami természeténél fogva láthatatlan. Amit megidéz, amire utal, amiről az élet szól, rejtve marad. A szobor életem megértésének eredménye és lenyomata, mely arról a térről beszél, amelyben élek.”

Wehner Tibor művészettörténész Kalmár Jánosról:

„Kalmár János szobrászművész hosszú évtizedek óta kizárólagosan plasztikai problémákat felvető, a térbe helyezett tömeg, a térbe illesztett forma létezésmódjával és hatásvilágával, a test-más, a szobrászati tárgy alakításával foglalatoskodó alkotó. Ez a művész – aki lassan harminc éve jelentkezik munkáival a kortárs magyar művészetben és a nemzetközi művészeti porondon – egyáltalán nem, vagy csak elvétve, mintegy véletlenszerűen készít monumentumokat, mellékesen teljesít megrendeléseket: nem avatja alkalmazottá mestersége fogásait, nem hajt fejet kívánalmaknak, nem teljesít mások által megfogalmazott programokat.”

Kalmár János szobrászművész honlapja:

http://www.janoskalmar.com/index2.html



(2010. március 19.)