Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Tízparancsolat-drámapályázat

Darvasi László: A gyújtogatók  –  tébolyjáték, amelyben minden leég
Parancsolat: Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, a ki az ő nevét hiába felveszi.

Esterházy Péter: Én vagyok a Temai revü
Parancsolat: Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.

Garaczi László: Szépet fogtok álmodni!megcsalás-verziók
Parancsolat: Ne paráználkodjál. (Az eredetiben: Ne légy házasságtörő.)

Háy János: Vasárnapi ebéd –  polgári színjáték
Parancsolat: Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr a te Istened ád te néked.

Rakovszky Zsuzsa: A nyolcadik
Parancsolat: Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot.

Vinnai András (alias Dr. Sivián Anna): Valaminek a második része - első rész – színházi ellehetetlenülés tetszőleges mennyiségű felvonásban
Parancsolat: Ne ölj.

Visky András: Pornódokumentum, játék, tizenöt jelenetben, szünet nélkül
Parancsolat: Ne lopj.

Závada Pál: Magyar ünnep
Parancsolat: Megemlékezzél a szombatról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat; De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, [se] szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van; Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.


Sajnálatos módon, Bereményi Géza és Lőrinczy Attila nem írták meg a pályázati művet. (Így a 2. és a 10. parancsolat kimaradt.)

Az olvasóbizottság tagjai voltak: Alföldi Róbert, Keszthelyi Kinga, Molnár Piroska, Perczel Enikő, Radnóti Zsuzsa és Vörös Róbert.
 
Az elkészült darabokkal hosszútávú terveink vannak:

- A 2009. június 10-én, a Pécsi Országos Színházi Találkozó Nyílt Fórum elnevezésű programján, amely a hazai színházi szakmának és természetesen a fesztivál közönségének az évadban elkészült legfontosabb színpadi műveket mutatja be, felolvastunk minden darabból egy-egy részletet a felolvasó színházi hagyományoknak megfelelően, a Dramaturg Céh szervezésében.
A nyolc műből kiválasztott jeleneteket, részleteket felolvasták:
Nagy Mari, Murányi Tünde, Hevér Gábor, Hollósi Frigyes, László Zsolt, Stohl András.

Programfelelős: Perczel Enikő
Dramaturg: Vörös Róbert
Rendező: Alföldi Róbert
A felolvasás előtt Alföldi Róbert, a felolvasások rendezője Radnóti Zsuzsával, a „Tízparancsolat“ meghívásos drámapályázat zsűritagjával beszélgetett.

- A 2009/10-es évad novemberétől kezdve minden hónapban felolvasunk egy-egy darabot, lehetőleg már annak a rendezőnek az irányításával, akit a színház a továbbiakban felkér a darab megrendezésére. A felolvasást megelőzné egy intenzív, közös munka a rendezővel, illetve a színház dramaturgiájával. Így kívánjuk bevezetni a darabokat a nézői és szakmai köztudatba.

- A 2010/11-es évadban a nyolcból öt darabot a Nemzeti Színház a Gobbi Hilda Színpadon műsorra tűzünk és repertoáron tartunk. A másik három darabot a következő évadban mutatjuk be.

- A Nemzeti Színház Színműtár elnevezésű sorozatában –  melyben a repertoárra kerülő előadások szövegét nyomtatásban megjelentetjük és a közönség számára árusítjuk – mind a nyolc elkészült művet megjelentetjük. Európai Uniós támogatással reményeink szerint lehetőségünk nyílik majd arra, hogy a művek ezen kívül három nyelven (angol, német, francia) megjelenhessenek egy vaskosabb kötetben.

 

(2009. július 02.)