Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Üzenet a Nemzeti Színházból

Vasárnap Viszákon ünnepled március 15-ét. Kit viszel magaddal a Nemzetiből?

Söptei Andreát, Stork Natasát, Szabó Kimmel Tamást, és Mátyássy Bencét. „Üzenet a Nemzeti Színházból” – János Vitéz címmel színháztörténeti kiállítást rendezünk, amelyben Fedák Sáritól a Nemzeti Színház előadásáig mélyedünk el. A kiállítás alcíme az lesz, hogy „Fedák Sáritól Stohl Andrásig”. Mátyássy Bence nagyon érdekes relikviákat hoz magával a kiállításra Kacsoh Pongrácz apró dolgaiból, hisz ő volt Bence dédnagypapája.

Hihetetlen, hogy egy év alatt a kollégákat is sikerült elcsábítanod…

Annak idején, amikor ezt az egész pajta dolgot kitaláltam, egészen biztos voltam abban, hogy valamilyen módon megpróbálok majd innen a Nemzetiből átvinni néhány gondolatot, és értéket Viszákra. Az idei program szenzációs szerintem. Az első rendezvényünk egy plakátkiállítás volt, a másodikon fotókat, plakátokat, maketteket mutattunk be, de ez az első alkalom, hogy élő dolgot viszünk le. Ez sokat elárul a társulatról is, az, hogy a premierjük másnapján Szabó Kimmel Tamás vagy Mátyássy Bence buszra szállnak, kétszázhatvan kilométert leutaznak, majd a program után visszajönnek, mert este előadásuk van. Mindezt azért teszik, mert azt gondolják, azt remélik, azt hiszik, hogy amit én megszállottan képviselek és gondolok, az jó. Én meg tudom, hogy attól lesz jó az egész program, hogy ők odajönnek, és odahozzák a tehetségüket.

Gondolod, hogy a fővárosiak is elcsábulnak majd Viszákra?

Szinte biztos vagyok benne. Amikor ilyen értékű szakmaiság elköltözik kétszázhatvan kilométerrel odébb, szerintem megéri azt megnézni. Itt utalnék a Kaszás Attila –díjra is, amely a közösségépítésről szól. Szerintem, ami Viszákon történik, azt hívják közösségépítésnek, értékközvetítésnek, vidékfejlesztésnek. Én nem tudom ennek a hatását lemérni, hiszen lassú folyamat lesz, lassú hasznosodás, de ez a polgárosodás szempontjából is fontos, hogy ne menjenek el a faluból, hiszen itt van Szarvas Jóska, aki idehozza nektek a fővárost. Idehozza a legjobb muzsikusokat, képzőművészeket, színészeket, az ő értékrendje, ízlése, kapcsolatai révén. Nem véletlen a program címe, hogy: „Üzenet a Nemzeti Színházból”. A kollégáim - Alfölditől a portásig - elfogadják a gondolatot, hogy a Nemzeti Színház jár le Viszákra, és ez fantasztikus számomra. Azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy jöjjenek le körülnézni az Őrségbe, kicsi tájegység, de gyönyörű és fájdalmas. Aki egyszer odajön kutyafuttában ünnepelni, az vissza fog jönni később hosszabb időre is.
 
ÜNNEPI PROGRAM
2009. március 15.

VISZÁK

11.00 Viszák Fő tere Ünnepi megemlékezés
Közreműködnek:
Gerlits Réka és Szabó Kimmel Tamás, a Nemzeti Színház művészei
a Viszáki Asszonykórus és Citerazenekar
Tornyos Bea
Beszédet mond: Szabadi István, református lelkész
11.45 Kultúrpajta
„Üzenet a Nemzeti Színházból” - János vitéz - rendhagyó színháztörténeti kiállítás Közreműködnek:
a Nemzeti Színház művészei: Söptei Andrea, Mátyássy Bence, Szabó Kimmel Tamás és Szarvas József, zongorán kísér: Komlósi Zsuzsa
Köszöntőt mond: V. Németh Zsolt, országgyűlési képviselőnk
(A kiállítás megtekinthető este 6 óráig.)
15.00 Kultúrpajta
Petőfi Sándor - Jankovics Marcell: János vitéz c. rajzfilm vetítése
Belépés díjtalan!
 
Rendezvényeinket támogatja:
Nemzeti Színház, Országos Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Viszák Község Önkormányzata

(2009. március 11.)