Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Hét nő - Csákányi Eszter tolmácsolásában

Nem lehet könnyű kilencven perc leforgása alatt egymás után hét karakterbe belebújni.

Hát, nagyon nehéz. De ez is a szakma része, ezt is meg kell tudni csinálni. Az ember koncentrál, elmondja a monológját, majd amikor befejezte, átöltözik, és koncentrál a következőre. Nem könnyű, de ugyanolyan, mint amikor az ember kimegy egy jelenetből, csak itt valójában sokkal sűrűbb a karakter–váltás. Ez egy másfél órás monológ, és elképesztően kell koncentrálni, előfordul az is, hogy nem megy. Nekem a koncentrálás soha nem volt az erősségem, de ez is a mesterség része.

Van kedvenc karaktered?

Persze hogy van, de nem mondom el, hogy melyik az. Természetesen a többi monológ nem tudja, hogy a másik a kedvenc. Érdekes, de az ember mindig arra koncentrál, amiben nem teljesen biztos, de gyakorlatilag mindig az lesz a legjobb. Akik eddig látták, azok közül mindenkinek másik karakter tetszett.

Zseniálisak a parókák, a ruhák, a kellékek. Te választottad ki őket?

Bár ez egy monodráma, elképesztő team van mögötte. A zenész, az öltöztető, az ügyelő, a „lelkiápoló”, a rendező, a díszlet és jelmeztervező, a hangosító, és a világosító is segítik a munkámat. Nagyon tehetséges lány készítette a jelmezt, Izsák Lilinek hívják, vele együtt találtuk ki ezt az egészet. Például az utolsó években nem lehetett rábeszélni rövid szoknyákra, és magas sarkú cipőre, de ő rá tudott beszélni, és a figurák is nagyon adják. Én, aki nagyon zavarban vagyok a lábaimtól, itt egyáltalán nem zavar, mert érzem, hogy mennyire előny a jelenetben.

Kedveled ezt a fajta csapatmunkát?

Igen, hiszen elképesztő tudás és szeretet árad felém. Könnyebben tud dolgozni az ember, ha jó csapat veszi körül, és ez nekem nagyon fontos.

Anger Zsolt kemény kezű rendező, vagy inkább demokrácia van köztetek?

Demokrácia van, vannak viták, összeveszések, aztán kibékülünk, mint egy általános rendező – színész viszonyban. Én az a fajta színész vagyok, akinek fontos a kritika. Abból lehet tanulni.

Mióta ismeritek egymást?

Szerintem húsz éve minimum, Kaposváron volt segédszínész, azóta figyelem az ő pályáját, bármilyen fórumon találkoztunk, mindig ott tudtuk folytatni, ahol abbahagytuk.

Milyen érzéseid vannak az esttel kapcsolatban?

Amíg az első közönség be nem ül, azt fogom érezni, hogy ez kit érdekel? Hogy egy színésznő figurákat alakítgat, de közben meg annyira jók Parti Nagy Lajos szövegei és karakterei, hogy azt érzem, hogy tetszik majd az embereknek. Az ő szövege a színészek álma.

Mi az előadás későbbi sorsa?

Örülök, hogy Budapesten a Nemzeti Színházban játszhatom az évad végéig. Ez egyébként a Kék Ügynökség és az Orlai Produkciós Iroda estje, a „forgalmazásról” ők gondoskodnak.

(2009. március 27.)