Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Básti Julinak ördöge van

Mit gondolsz a Black Rider-ről?

Fantasztikus! DVD-n megkaptuk a darabot, megnéztük… Hát… Nem véletlenül volt világsiker. Ez egy különös stílusú mű, amihez nem szoktunk hozzá. Olyan zenéje van, olyan szcenikája, és olyan koreográfiája, ami számunkra nem mindennapi, váratlan. Nagyon jók a zenék. Amúgy húsz éve kedvencem Tom Waits. Ezt a darabot mi most felolvasószínházként mutatjuk be.

Felolvasószínházban dolgoztál-e már korábban?

Nem, ez az első alkalom. Nagyon boldog vagyok, mert mióta a Katona József színháztól eljöttem, nem dolgozhattam Ascher Tamással. Végre itt van velünk! Sok éve mondja, hogy jön, de sok éve nem jött. Most legalább pár hétig élvezhetem az agyát, az energiáját, a humorát és persze a bosszankodását, és a cikizéseit.

A Black Rider angol darab. Hallhatóan jó a kiejtésed. Tanultál angolul?

Tanultam angolul, és voltam is Angliában egy ideig fiatal koromban. Érettségi után.

Mennyi ideig?

Közel egy évig.

Mennyi időtök volt a próbákra?

Nagyjából egy hónap. Komolyan próbálunk, sok munka kell ahhoz is, hogy a darab akár felolvasószínházként működjön.

Repertoáron marad a Black Rider?

Úgy tudom, hogy nem.

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét néhány hete birtoklod, amihez gratulálok! Úgy tudom, nem vetted még át.

Nem. A gyerekeimmel voltam külföldön. Szerintem a Minisztériumban van még, és be kell mennem érte a többiekkel együtt, akik szintén nem voltak ott az ünnepségen. De nem tudom, mikor.

Fontosak számodra a díjak? Van már belőlük néhány…

Nekem nagyon fontosak. Az egy nagyon jó pillanat, mikor az embert kicsit megsimogatják. Megveregetik a vállát, hogy „jól van, köszi, csak így tovább!” Aztán persze munka közben úgyis elfelejti az ember. Nekem nincs vitrinem, nincsenek kitéve otthon a díjaim. De mondom, ettől függetlenül azért nagyon örülök nekik.

Évad végén hogy pihensz majd?

Fogok dolgozni nyáron, de elmegyünk a családommal Olaszországba két hétre pihenni. És persze várom a következő évadot is, hiszen rengeteg munkám lesz.

(2009. március 25.)