Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Kaszás Attila Emlékest

Műsorvezető:
Stohl András

Fellépnek:

Alföldi Róbert,
Balla Eszter és Marton Róbert,
Béres Ilona, Balikó Tamás, Csengery Attila,
Jordán Tamás, Keresztes Ildikó, Kern András,
László Zsolt és Rátóti Zoltán,
Malek Andrea, Nagy Ervin, Nagy-Kálózy Eszter,
Pápai Erika, Ráckevei Anna, Rudolf Péter,
Seress Zoltán, Szarvas József,
Tompos Kátya, Szőcs Artur és a Söndörgő Együttes,
Trill Zsolt és Szűcs Nelli,
Udvaros Dorottya,
Várkonyi Mátyás, Sasvári Sándor és Meződi József


továbbá

Ákos, Csiba Júlia,
Honvéd Táncszínház, Muzsikás Együttes,
Presser Gábor, Rúzsa Magdi, Samu,
Szarka Gyula és Farnbauer Péter
Szarka Tamás


valamint

a Vígszínház és a Nemzeti Színház társulata



Színpadkép: Horesnyi Balázs
Rendezőasszisztens: Bencze Zsuzsa


Rendező: Vidnyánszky Attila

***

Tehetség és szeretet. Talán ez a két szó jellemzi a legtömörebben a gálaestet. A Vígszínház társulata kezdte, a Nemzeti Színházé zárta az estet, megtoldva egy közös produkcióval, Ákos énekével. Barátok a társulatokban, barátok a két nagy csapat produkciója között és barátok a színfalak mögött, az ügyelőpulttól a hangosító szobáig. A fellépők nagy műgonddal válogatott kincsekkel érkeztek, tehetségesek voltak, szépek, ahogy ezen az estén mindenki. Nézőt és fellépőt ugyanaz a nehezen megfogalmazható érzés hozott erre az estére a Nemzeti Színházba, keveréke a fájó hiánynak és a szeretetnek.

Kedveseim, csak gyorsan beszámolok, mi van velem… - kezdett bele Kern András egy elképzelt levél felolvasásába...
 
A gálaesten első alkalommal adják át a XII. kerület polgármestere, Pokorni Zoltán és a Mozaik Művészegyesület által, a Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért létrejött Közhasznú Alapítvány támogatásával alapított Kaszás Attila-díjat, amelyet azok a magyar színművészek kaphatnak meg, akik a díjátadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett fontos, közösségépítő szerepet vállaltak társulatukon belül. Pokorni Zoltán a Kaszás Attila-díjról azt tartotta fontosnak elmondani, hogy nekünk, mindannyiunknak szükségünk van rá, hiszen ez egy szakmai díj, amely mögött az egész magyar színházi szakma áll, határainkon innen és túl.
 
Az első díjazott Szarvas József lett, az eredmény szemmel láthatóan őt lepte meg a legjobban. Meg is osztotta érzéseit a közönséggel. Bizonyára mindenki értette és megértette, amikor úgy fogalmazott: „tartott ettől a lehetőségtől”.

***

Egy másik díj is gazdára talált az este. A Magyar Hírlap Különdíja, amely szövege szerint „a Kaszás Attila emléke előtt tisztelgő szakmai közvélemény kutatás a határon túli magyar színművészek közül 2008-ban László Sándor urat jutalmazta a legtöbb szavazattal. László Sándor az Újvidéki Színház színész-igazgatója. A díjat Kocsis L. Mihály a lap főszerkesztője adta át László Sándor elfoglaltsága miatt a színház dramaturgjának, Gyarmati Katának.
 
László Sándor 1961. január 23-án született Törökkanizsán. 1984-ben végzett az Újvidéki Művészeti Akadémia színész szakán Virág Mihály rendező osztályában. Pályafutását az Újvidéki Rádió drámai társulatánál kezdte, majd az Újvidéki Színház tagja lett. 1991-től a Szolnoki Szigligeti Színházban dolgozott. 1996-tól a Szerbiai Rádió és Televízióban hírolvasó, és egyben az Újvidéki Művészeti Akadémián tanársegéd. 1998-ban az Újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanárává nevezték ki, és ezzel egy időben 2002 májusáig az Újvidéki Színház művészeti igazgatói posztját töltötte be. 2002. július 4-től az Újvidéki Színház igazgatója.
A Nemzeti Színház a jótékonysági gálaest teljes bevételét Kaszás Attila családjának ajánlotta fel.

(2008. március 16.)