Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Új művészeti díj - Kaszás Attila nevével

A XII. kerület polgármestere, Pokorni Zoltán és a Mozaik Művészegyesület díjat alapított a Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért létrejött Közhasznú Alapítvány támogatásával. A díjat azok a magyar színművészek kaphatják meg, akik a díjátadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett fontos, közösségépítő szerepet vállaltak társulatukon belül.
 
A díj megalapításáról sajtótájékoztatón számoltak be a XII. kerületi Barabás villában, szándékosan közvetlenül a Magyar Kultúra Napja előtt, ezzel is megerősítendő a díjban megtestesülő gondolatok fontosságát.
 
A díjat elnyerő színész kiválasztásához a lehető legegyszerűbb és demokratikus szavazási rendet találtak ki, amelybe bevonják az összes magyarországi és határon túli kőszínház, valamint a jelentősebb alternatív társulatok színészeit. A Mozaik Művészegyesület levélben keresi meg a társulatok titkárait, amelyben ismertetik a kezdeményezést, és elküldik a szavazólapokat, amelyek segítségével a színészek szavazhatnak arra a kollégájukra, akit alkalmasnak ítélnek a díj elnyerésére. Fontos részlet, hogy csak azok a színészek szavazhatnak, akik regisztrálják magukat a szavazólapon és azt a társulatuk titkárságán leadják. Az összegyűjtött szavazólapokat a titkárságok február 12-ig kell, hogy visszaküldjék az egyesületnek.

A díjazott, az emléklap mellé, Somorjai Kiss Tibor Munkácsy-díjas festőművész alkotását kapja és nettó félmillió forintot - első alkalommal március 16-án, Kaszás Attila születésnapján, a színházunkban rendezett gálán.

Megtisztelő a gondolat, a díj létrehozása – üdvözölte a kezdeményezést és az egybegyűlteket Jordán Tamás a Nemzeti Színház főigazgatója, és elmondta, mennyire benne él színházunk mindennapjaiban, beszélgetéseinkben Attila, milyen sokan érzik úgy mintha még mindig köztünk lenne. Beszámolt a gálaestre való készülődésről, elmondta milyen sokan szeretnének részt venni azon. Tudatta azt is, hogy a színház próbaterméből létrehozott harmadik játszóhely, a Háziszínpad, Kaszás Attila nevét fogja felvenni azon a napon.

Az alapítók reményüket fejezték ki, hogy a szavazásban résztvevőknek sikerül majd minden évben olyan kollégát kiválasztaniuk, legyen határainkon belül vagy kívül élő művész, aki emberi tartásával, közösségi szerepvállalásával, tehetségével és művészi teljesítményével egyaránt rászolgál a Kaszás Attila Díj elnyerésére.

(2008. január 21.)