Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Bodrogi Gyula lett a Nemzet Színésze

Most, hogy megválasztottak...

Július 10-én érkezett a levél, örömmel tesszük közzé:

Most, hogy megválasztottak... ...a Nemzet színészének és eltelt öt gyönyörű nap, tele gratulációkkal, szeretettel, ismerősök és idegenek kedves mondataival, egyszer csak rám tört a felelősség érzése. Ha ennyi ember örül ennek, ennyi ember érzi, hogy ez jó, akkor ez valami kötelezettséggel jár. Ha ez ilyen fontos, akkor tudomásul kell venni, ez jelent valamit. Mert elfogadni a címet, elfogadni a pénzt, ami ezzel jár, az egy dolog, de megfelelni ennek, az kötelesség. Ha úgy venném, hogy ez nekem jár, akkor csalnék. Az eddigi munkáimért, ha gyengén is, de megfizettek. A közönség néha túl is fizetett a szeretetével, s mivel ezt a pénzt is tőle kapom, nem számolhatom úgy, hogy ez az ő tartozása volt, csak úgy, hogy elismeri az eddigi és várja az ez utáni, még megmaradt életemet. Én olyan szerencsés vagyok, hogy nem nyertem kártyán, nem nyertem lóversenyen, nem nyertem szerencse játékon soha, amit kaptam, azt mindig a munkámért kaptam, még akkor is ha esténként azt mondom, hogy: játszani megyek. Az én munkám a játék. Játék azoknak, azokkal, akikért a színház megszületett az emberi környezetben. Az ember egyik kiváltsága a színház. De egy Nemzet Színészévé lenni olyan felelősség, amit az alapítók biztosan tudtak és aminek meg kell felelni. 

Bodrogi Gyula

-

 

A Nemzeti Színház közleménye, június 28-án A Nemzeti Színház Igazgatósága közli, hogy Bodrogi Gyula Kossuth-díjas, Kiváló és Érdemes művészt, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt választották meg Darvas Iván megüresedett helyére a Nemzet Színészei ma délután a Nemzeti Színházban. Az esemény szűk körben, a sajtó nyilvánossága nélkül zajlott. A 2000-ben életre hívott „A Nemzet Színésze” cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, egyszerre tizenketten. „A Nemzet Színésze” címet a mindenkori kulturális miniszter egyetértésével a Nemzeti Színház adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket. Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg. Sinkovits Imre helyét 2001-ben Avar István, Lukács Margitét 2002-ben Komlós Juci, Bessenyei Ferencét 2005-ben Zenthe Ferenc, Agárdy Gáborét 2006 elején Szabó Gyula örökölte meg. Utoljára 2006 szeptemberében került sor szavazásra, amikor Zenthe Ferenc helyére Király Leventét választották meg. Nemzeti Színház Rt. PR irodája

-

A mostani alkalommal majd' ötven percet tanácskoztak a művészek. Kétszer nyílt ki a zárt ajtó, elöször tíz perc elteltével: Törőcsik Mari papírt és íróeszközöket kért a szavazáshoz. Másodszor ismét Törőcsik Mari jelent meg az ajtóban, délután háromkor, kérve Jordán Tamást, hogy fáradjon be, megszületett a döntés. Bodrogi Gyula telefonja hosszan kicsöng, majd az üzenetrögzítő válaszol. Néhány perccel később azonban már sikeres a hívás. Jordán Tamástól értesült a hírről, telefonon - mondja. Boldog vagyok, folytatja, ez egy igazán jó csapat. Tudod, én nem vagyok olyan, aki várja az elismeréseket, ezért aztán nagyon meglepett a hír. Örülök, hogy a szakma krémje így gondolta.

 

(eosz)

 

(2007. június 28.)