Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Vasárnap ismét Színlap a Duna TV-ben

  • A színháztörténettel foglalkozó rovat Staud Gézáról emlékezik meg. 100 évvel ezelőtt, 1906. április 17-én született a magyar színháztörténet egyik fontos, mára némiképp elfeledett alakja, Staud Géza dramaturg, színháztörténész. Egyetemi tanulmányait, magyar, francia és művészettörténet szakon Budapesten és Párizsban végezte, majd Hevesi Sándornál tanult rendezést. A 40-es évek elején a Madách Színház dramaturgja volt, később a Színház című hetilap szerkesztője lett, s közben tanított a Színiakadémián is. 1954-től nyugdíjazásáig az Országos Színháztörténeti Múzeum és Színháztudományi Intézet főmunkatársa volt. Elsősorban színházi bibliográfiával, a színháztörténet forrásainak leírásával, kutatási módszereinek megalapozásával foglalkozott. Elsőként foglalta össze a magyar díszlet- és jelmeztervezés történetét, az iskolai színjátszás históriáját és a kastélyszínházak működését. Összeállította Pethes Imre és Bajor Gizi szerepkatalógusát, kiadta Bernard Shaw és Hevesi Sándor levelezését, Kelemen László állítólagos naplóját és feljegyzéseit. Ma is haszonnal forgatják Max Reinhardtról szóló kismonográfiáját. (Staud Géza Budapesten hunyt el, 1988. április 4-én.)
  • 40 évvel ezelőtt, 1966 tavaszán, egy esztendővel a Blaha Lujza téri épület lebontása után hirdették ki az új Nemzeti Színház tervezésére kiírt első pályázat eredményét. Akkor még úgy tűnt, a Nemzeti Színház néhány éven belül felépülhet...
  • Akik élőben nem láthatták, a műsorból még szerezhetnek némi benyomást hétfőn zárult nagysikerű kiállításunkról, amelyet a Zikkuratban rendeztünk meg Gobbi Hilda hagyatékából származó dedikált színészportrékból.
  • Két friss bemutatónkról is láthatnak beszámolót a műsorban. A szerkesztők elkísérték Törőcsik Marit Gerhardt Hauptmann A bunda című darabjának próbájára, és a műsor vendége lesz Valló Péter, az Andromaché – tanulmány rendezője is.
  • A Körkép beszámol az UNITER díjkiosztó gálaestről Bukarestból, és a Kazamaták bemutatójáról a Katona József Színházból. A Színlap vendége lesz a darab egyik írója, Térey János. A Kazamaták történelmi tragédia, s tárgya a magyar történelem egy fájdalmas eseménye, az 1956-os forradalom egyik neuralgikus epizódja. Budapesten, október 30-án a Köztársaság téri Pártbizottság ostroma után lincselésekre került sor: két honvédtiszt, egy fodrász és 14 rendőr-egyenruhába átöltözött ÁVH-s karhatalmista lelte halálát. A Kazamaták ennek a napnak az eseményeit dolgozza fel, egyfelől tényszerű történelmi hitelességgel, másfelől mindkét oldal szereplőinek lelkét-tudatát művészi kreativitással és nagyfokú beleéléssel rekonstruálva, felidézve.
  • A Fénykörben rovat a Tánc Világnapjával foglalkozik. Egyebek között a műsor vendége lesz Horváth Csaba koreográfus, aki Fortedanse névvel új társulatot alapított. A kortárs táncvilág rendhagyó alkotója Sosztakovics XV. szimfóniájára komponált táncdrámát. A művészt új társulatáról és debreceni terveiről faggatjuk.
  • A Páholy rovat a Szegedi Nemzeti Színház áprilisi bemutatójával foglalkozik. Vántus István Erkel-díjas zeneszerző születésének 70. évfordulóján mutatják be a Móra Ferenc regénye alapján készült, Aranykoporsó című operát. Selmeczi György zenés páholyának vendége Molnár László, a Szegedi Nemzeti Színház zenei igazgatója. Majd a színpadi zeneszerzés sajátosságairól beszélget Horváth Károly, a zalaegerszergi Hevesi Sándor Színház művészeti vezetője, Novák János, a Kolibri Színház igazgatója és Selmeczi György, a Nemzeti Színház zenei igazgatója. Jó szórakozást, hasznos időtöltést kívánunk a műsorhoz vasárnap 21 órától!

    (2006. április 26.)