Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Életmű-díj Elekes Emmának

Elekes Emma színművész (Kolozsvár, 1932. szept. 17.) 1953-ban a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végzett. Annak az évfolyamnak kiemelkedő színésznője, amely Harag György vezetésével megalapította a nagybányai, a későbbi szatmári magyar színházat. Nem hagyományos drámai alkotásokban is sikerrel szerepel, van érzéke az ironikus hangvételű szerepépítkezés iránt. F.Sz. Júlia (Sh.: Rómeó és Júlia); Eliza (Shaw: Pygmalion); Kata (Sh.: A makrancos hölgy); Tóth Flóra (Bródy S.: A tanítónő); Polly (Brecht–Weill: Koldusopera); Caesonia (Camus: Caligula); Gittel Mosca (Gibson: Libikóka); Mása (Csehov: Három nővér) Részlet Boros Kinga interjúkötetéből „1949-ben tehetségkutatóval válogatták az akkor még Kolozsvárott működő Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet leendő első évének ötvenegy diákját. 1953 őszén közülük tizennyolcan kaptak diplomát, egy híján mindannyian követték Nagybányára Harag Györgyöt, megalapítani Erdély hatodik magyar színházát. A később Szatmárnémetibe költözött társulat alapító tagjai közül ma már senki nem dolgozik ott. Elekes Emma az 1989-es forradalommal ment nyugdíjba, néhány évvel férje, a szatmári színház dramaturgja, rendezője, Kovács Ferenc után. Három szerepre tért vissza – mert háromszor hívták – játszani, legutóbb Marosvásárhelyről, ahová fiuk, Kovács András Ferenc költő miatt költöztek. Több mint harminc évet élt Szatmáron, több mint százhúsz szerepet játszott nagy sikerrel színházánál. Néha keserűen azt mondja, talán nem is volt érdemes. De lénye közben izzik, és úgy ragadja magához az őt figyelő tekintetet, ahogy az csak kivételes színészeknek adatott meg. Az interjúkötet számára nem magánügy, hanem egy legendás társulat jutalomjátéka. Díszelőadás, melyben minden kollégát felléptet.”
MEGHÍVÓ A Magyar Játékszíni Társaság meghívja Önt, 2005. december 16-án 14,00 órai kezdettel, a Nemzeti Színház emeleti előcsarnokában tartandó ünnepélyes díjkiosztó ünnepségére. Ez alkalommal adjuk át az Életmű-díjat, amely egy határon túli művész szakmai, művészetfenntartó és megtartó tevékenységének elismerését jelzi. Életmű–díjas 2005–ben Elekes Emma színművésznő. Laudációt mond Nánay István színikritikus. Rendezvényünkön a kolozsvári Polis Könyvkiadó bemutatja Prospero sorozatának legújabb könyvét: Boros Kinga Elekes Emmával készült interjúkötetét. Közreműködnek: Elekes Emma színművész Boros Kinga színikritikus Demény Péter a Prospero sorozat szerkesztője Szeretettel várjuk! ***
Részlet Nánay István laudációjából Örömmel, de némi szorongással vállaltam a felkérést, hogy Elekes Emma pályájáról, művészetéről szóljak. Hogy jövök ahhoz, hogy én, aki személyesen nem lehettem tanúja a színésznő pályakezdésének, sem művészete kibontakozásának, laudációt mondjak - szólt egyik énem. Míg a másik megnyugtatott: olyan kitörölhetetlen élményeket kaptál Elekes Emmától, amelyek feljogosítanak arra, hogy méltassad színészetének értékeit. Végül is e második énemre hallgattam, és a skrupulusok felett győzött a művésznő iránti tiszteletem.
  • A laudáció teljes szövegét ide kattintva olvashatja el. A MAGYAR JÁTÉKSZÍNI TÁRSASÁG DÍJAI Egyesületünk, a Magyar Játékszíni Társaság, a határon túli magyar színházak egyetlen szakmai és érdekképviseleti szövetsége. Eddig két alkalommal, 2003 és 2004 őszén osztottuk ki az Életmű-díjat és a Hűség-díjakat. Az Életmű-díj egy határon túli művész szakmai, művészetfenntartó és megtartó tevékenységének elismerését jelzi, a Hűség-díjak pedig több nyugdíjas művész anyagi támogatását szolgálja. „Thália papjai” egy életen át, a történelem viharaival szembeszállva szolgálták a nemzeti kultúra ügyét. Kezdeményezésünkkel e művészsorsok előtt kívánunk tisztelegni. Díjazottak 2003-ban Életmű-díj: Senkálszky Endre, színész (Kolozsvár) Hűség-díjasok: Fejes György, színész (Újvidék), Ferenczy Anna, színésznő (Komárom), Gulácsy Albert, színész (Nagyvárad) Díjazottak 2004-ben Életmű-díj: R. Fazekas Piri, színésznő (Szabadka) Hűség-díjasok: Bugár Béla színész (Komárom), Ferenczy Annamária színésznő (Temesvár), Medve Sándor színész (Szabadka), Soós Angéla színésznő (Szatmárnémeti), Szabó Duci színésznő (Marosvásárhely)
    Támogatók NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA HATÁRON TÚLI MAGYAROK HIVATALA ESZTERGOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

    (2005. december 16.)