Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

A Művészetek Palotájával való esetleges együttműködés, további tények, tervek

  • A Művészetek Palotájával való esetleges együttműködés Kiss Imre igazgató úrral tervezzük a közös bérletek kibocsátását. Náluk egy előadásra 1200 hely kerülne a bérletbe, ami nálunk két teltházas előadást jelent. Az együttműködés jó lehetőségét jelentik a nagy szabadtéri közös rendezvények, mint most a közelgő gyereknap. Hasonló események alkalmával bizonyára kihasználjuk majd a két intézmény közelségét és egymást kiegészítő művészi profilját.
  • Könyvkiadás Minden bemutatott darab szövegét kiadjuk. Mára már csinos gyűjtemény áll rendelkezésünkre.
  • Zikkurat Mintha kiállítások számára teremtették volna. A belső szerpentin útról nyíló hét kis terem eddig is a képző- és iparművészek szolgálatában állt. A jövőben rendszeresen nyitunk meg alkalmi kiállításokat.
  • Farkas-Ratkó díj Az 1887-ben alapított díjat minden évben a Nemzeti Színház egy, a társulat által megszavazott művésze kapja. Amikor a Nemzeti Színház hirtelen a pesti Magyar Színház elnevezést kapta, senki nem rendelkezett a díj további sorsáról. Iglódi Istvánnal történt egyeztetésünk alkalmával úgy döntöttünk, hogy egyrészről figyelembe vesszük az Alapító Okirat rendelkezését, mely szerint a mindenkori Nemzeti Színház társulatát illeti a gyűrű, de ugyanakkor azt is méltányoljuk, hogy a társulati történelmi múltat nézve a jelenlegi pesti Magyar Színház tagjai rendelkeznek gyökerekkel, ők őrzik a máig friss hagyományokat. Így egy kompromisszumos megoldás született, minden évben váltjuk a díj adományozásának helyszínét. Idén az új, Soroksári úti Nemzeti Színház tagjai döntik el, hogy kit illet a Farkas-Ratkó gyűrű. A díjkiosztás a május 28-i szezonzáró rendezvényen lesz.
  • A Nemzeti előadásai angol nyelven Szinte kötelező megteremteni a lehetőséget, hogy az angolul értő külföldiek is élvezhessék az előadásainkat. Szinkrontolmács berendezés segítségével először a Holdbeli csónakos, majd a III. Richárd és a Mester és Margaríta kerül fel a rendszerre.
  • A Nemzeti Színház honlapja Honlapunk az évadban 296 ezer látogatást regisztrált. Összesen 2,3 millió oldalt töltöttek le. A látogatók 35,9 milliót kattintottak, ami másodpercenként kb. 38 kattintást jelent. A legolvasottabb hónap január volt, 39 740 regisztrált látogatással. Ha egy kattintás egy kérdés, akkor a www.nemzetiszinhaz.hu címet egy éjjel-nappal nyitva tartó ügyfélszolgálati irodának is felfoghatjuk, ahol a munkatársak másodpercenként 38 kérdésre adnak választ.

    (2005. május 05.)