Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Elindult a Literatúra

Jordán Tamás bevezetője „Költő vagyok - mit érdekelne engem a költészet maga? Nem volna szép, ha égre kelne az éji folyó csillaga.” A literatura szó irodalmat jelent de szerepel benne a túra vagyis az utazás is. Sorozatunk havonta jelentkezik, minden rész egy mai magyar költő, író bemutatására vállalkozik. Velük barangolunk a mában, az ő szemükkel látjuk és láttatjuk mindennapi életünket, együtt „hörpintünk valódi világot habzó éggel a tetején” - ahogy József Attila mondja az Ars poeticában. Az esteken belül a szerzők segítségével jegyet váltunk az „idő utazási irodában” és meglátogatunk valakit a magyar irodalom halhatatlanjai közül. A sorozat alkotói remélik, hogy Önök örömüket lelik majd ebben a kalandozásban, mely gazdagítja azt a képet, amelyet a kortárs költőkről, írókról és az irodalom mai helyzetéről kialakítottak.
Egy vidám pillanat. Kaszás Attila, Söptei Andrea és Gáspár Sándor Parti Nagy Lajos és a házigazda-műsorvezető Jordán Tamás aztalánál.
Állandó rovat a játékos vers-, illetve novellaelemzés, a „reklám helye”, valamint az irodalmi időutazás. Ez utóbbi keretében a meghívott szerző valamely elődjéhez „utazik”, őt mutatja be. A műsor következő, nyilvános felvételére január 26-án kerül sor a stúdiószínpadon, 19 órától. JÁTÉKOS MUNKA Az első műsor felvételéről gabo számol be: Soha nem jártam még televízió-műsor felvételén. Kissé megilletődötten, de annál nagyobb kíváncsisággal léptem be a stúdióvá alakított stúdióba (stúdiószínpadra), az első Literatúra tv-felvételére. Kamerák, kábelek mindenfelé, és persze, tévések. De rövidesen olyan hangulatos esténk kerekedett, hogy el is feledkeztünk a kamerák állandó jelenlétéről. Jordán Tamás és Parti Nagy Lajos komoly témákról beszélgettek, mégis játékosság szegődött hozzájuk társul; még érdekfeszítőbbé varázsolva a készülő műsort. Az első játék „áldozata” Kaszás Attila lett. Arról folyt a szó, vajon mivé válik a vers, mire a költőtől a befogadó-előadó színészig jut? Művészünk lett a probléma élő demonstrátora: tanulságos-vidám perceket szerzett minden résztvevőnek, amikor Jordán Tamás csipkelődő instrukciói alapján, többféle hangon és értelmezésben mondta Parti Nagy: Pék-szombat című versét. S ez csak egy, az est sok-sok izgalmas eseményéből. Nemcsak arra derült fény, hogy mit jelent a másik oldal, az alkotó-költő számára, ha műveit értelmezik, szövegeit színpadra állítják, azt is megtudtuk, mikor volt eddigi életében a legboldogabb Parti Nagy Lajos, s hogy az íróember sikere nem pusztán tehetségből és szerencséből tevődik össze, hatvan százaléka kemény munka. De mit érne az egész, ha nem játszhatna el a nyelv szépségeivel, a szavakkal? Mindezek tetejébe még érdekes bejátszásokkal, időutazással és remek muzsikával is megleptek bennünket. A látottak alapján – úgy érzem - ígéretes TV sorozat születésénél lehettünk jelen. S én máris nagyon várom a következő műsor felvételét az új vendéggel, kinek személye – egyelőre - még előttünk is titok.

(2003. december 15.)