Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

Történetek a Mahábharátából MITEM

Kathakali stílusú klasszikus indiai tánc-színházi előadás

 „Ami nem áll ebben a műben, azt hiába keresnők a hármas világon!” - olvashatjuk az ősi indiai eposz, a Mahábhárata eredeti ajánlásában. Baktay Ervin a rövidített magyar változat megalkotója pedig így nyilatkozik: „ha egyebet sem ismernénk India múltjából, csak a Mahábháratát, ez magában elegendő volna, hogy a hinduk ősi mitológiáját, vallását, világnézetét, bölcseletét, művelődését, szokásait és művészetét rekonstruálhassuk.”

Keralából, Dél-India zöldellő vidékéről származik a kathákali stílus, amely különböző előadói és rituális gyakorlatok sokszínű kultúrájából merítve a XVII.-ik században nyerte el a most látható végleges formáját. A látványos arcfestések és jelmezek pazar kombinációi, a hipnotikus és rendkívül kifinomult éneklés és ütős zenei játék, valamint a színészek legendás technikai felkészültsége helyezik e művészetet a világszínház csúcsára. 

Magyarországon először élhetnek végig a nézők egy teljes, hagyományos kathákali éjszakát. Nem pusztán egy előadást, hanem (chai tea és szamósza kíséretében) egy kis darab Indiát varázsolnak ide a művészek. A produkcióban részt vesz Sadaanam Krishnankutty, aki a kathákali egyik legjelentősebb ma élő képviselője. 

Dr. Kalamandalam John

 

Kísérő rendezvények

2023. május 25., csütörtök 18 óra, Kaszás Attila Terem
Raja Kottarakkara 
Ismeretterjesztő előadás a Kathakali táncszínház mítoszáról és költészetéről
Tiziana Barbiero, a Teatro tascabile di Bergamo alapító tagja a Kathakali műfaját mutatja be a főszereplők, Kalamandalam John és Sadanam Krishnankutty részvételével, valamint a zenészek közreműködésével.

►2023. május 26., péntek, 17 óra, Első emeleti előcsarnok
Élőben követhetik nézőink a Kathákali színészek maszkfestési és beöltözés folyamatát egészen 20:30-ig, az úgy nevezett "Zöld teremben". 

A Történetek a Mahábharátából című Kathákali stílusú előadás 21 órától veszi kezdetét a Nagyszínpadon. Az előadás hossza 7 és fél óra, így 27-én hajnalban 4:30-kor napfelkeltekor ér véget. Az előadás után következik a Kelikottu, azaz a hagyományos napüdvözlő rítus, amelyben (egy kis reggelivel egybekötve) Kathákali dobos zenekar ad rövid koncertet, illetve a zenészek dallal köszöntik Szúrját, a hindu mitológia ősi napistenét.

 

Támogató:

 

Legutóbb színpadon
NSZ

2023. május 26. 21:00

Nagyszínpad

MITEM

Teatro Tascabile di Bergamo (Olaszország) and Kalatharangini Kathakali School (India)

Malajálam és szanszkrit nyelven, magyar és angol felirattal