Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
William Shakespeare

III. Richárd dráma 2 részben

Richárd hősként harcolta végig a franciák elleni háborút, mert hitt az országában. Majd amikor beállt a „béke”, lekerült a címlapokról. Nem azok az értékek lengték át a társadalmat, amelyekért évtizedekig küzdött. Harcolt, nyert, de mindent elveszített. „Éljen, hisz béke van!” – harsogja a nép. Csak egy ember áll meg, hogy torz árnyékát nézve feltegye a kérdést: valóban ez a béke? Egyedül maradt. Gyűlöli a világot, köp a megszokásokra és retteg az unalomtól. Eldönti hát: játszani fog…

Richárd figuráját szokás machiavellista, amolyan modernkori diktátor-előképként értelmezni. Az előadás alkotói szerint ennél összetettebb ez a shakespeare-i figura, mert cselekedeteinek mozgatója nem egy szabad, unalomból fakadó elhatározás, hanem egy olyan világ, amelyben „nem lehet más, csak gonosz.”

Ez a valódi kérdés. Nem az, hogy miért lesz ilyen gonosz az ember, hanem hogy milyen világ az, amelyben ilyen gonosszá válik. A legfiatalabb generációt képviseli a rendező-fordító páros, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós, valamint a színészek egy része, akik a mai magyar színház kiemelkedő művészeivel – Eszenyi Enikővel, Hegedűs D. Gézával és a címszereplő Trill Zsolttal – játszanak együtt.

 

Ifj. Vidnyánszky Attila, Vecsei Miklós
Az 1993-as születésű ifj. Vidnyánszky Attila és az 1992-es születésű Vecsei Miklós 2015-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakán Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályában. Ifj. Vidnyánszky Attila színészként fontos szerepeket kapott a többi között a Vígszínházban és a Nemzeti Színházban.

Vecsei Miklós, ifj. Vidnyánszky Attila

Vecsei Miklós pedig a debreceni Csokonai Színházban vállalt szerepei mellett jelenleg a Vígszínház társulatának tagja. Ők ketten még egyetemi éveikben készítették első közös előadásaikat, azóta pedig a többi között a Radnóti Színházban, Budaörsön, illetve Debrecenben állították színpadra egy-egy klasszikus darab mai átiratát. Fontosabb előadásaik: Szigligeti Ede: Liliomfi, Bulgakov: Iván a rettenet, Shakespeare: Athéni Timon. Közös színházi formációjuk a Sztalker Csoport nevet viseli.

Bemutató időpontja:
2017. január 10.

A MITEM-en angol szinkrontolmácsolással.