Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800

Betyárjáték Koncertfilmszínház egy részben

Ferenczi György és a Rackajam

„Ez is rock ’n’ roll!”
a Rackajammal, Kovács Norbert Cimbivel és táncosaival

Magyaros betyárleves gazdagon – ez a produkció műfaja. Vagyis amolyan előadóművészeti mindent bele. Színháznak koncert, koncertnek színház, van benne zene, tánc, próza, árnyjáték és film keveredik a Betyárjátékban. És akik a régi receptet új felfogásban lefőzték: Szomjas György rendező és Ferenczi György zenész, a Rackajam zenekar vezetője.

– A mi előadásunk egy dalciklusra épül. A lazán kapcsolódó dalok kiadnak egy ívet, amely ha akarom, egy betyár történetét meséli el, ha akarom, több típusból tevődik össze – mondja Szomjas György. – Az előadás természetesen Kukorica Jancsival kezdődik, akinek a története egy klasszikus betyárrá válással indul. Éppúgy kezdik űzni, hajszolni, ahogy a betyárokat: »Jaj, a zsivány! jaj, az akasztani való! / Hogy ássa ki mind a két szemét a holló!... «” Persze a Betyárjátékban nem vitéz lesz Jancsiból, mint Petőfinél, hanem betyár.

Élőben pedig fellépnek Kovács Norbert Cimbi és táncosai, valamint a táncház-mozgalom veteránjai, akik az öreg betyárokat alakítják. Verbunkból lesz Galga menti, szatmári, kalotaszegi – öltözetben és táncstílusban is elválasztva egymástól. De az egyes tájegységek nem maradnak mindig elszigetelten, az előadás betyárjai össze is verődnek, és közben szólnak a Rackajam számai.

Ahogy Szomjas magyarázza: „A rockoperában oldalt áll a zenekar, vagy a zenekari árokban játszanak, de nálunk természetesen középen. A mögöttük kifeszített vásznon filmbejátszásokat látunk, máskor a táncosaink árnyjátékot adnak elő a vászon mögül. Narrátor, amolyan 19. századi kikiáltó segíti a nézőket, hogy könnyebben követhessék a történetet.”

Filmjelenetek, koncert, árnyjáték, balladák, korabeli dokumentumok. Mindez együtt Ferenczi György szavaival nem más, mint egy élő rock ’n’ roll film.

– A mi gonoszaink is vannak olyanok. Rózsa Sándor van olyan, mint Ned Kelly vagy Billy kölyök. A betyárban éppen ez az érdekes: a nép egyszerre tartja hősnek őket és szenved tőlük. A betyár túlélőreceptje: ahhoz, hogy élve maradhasson, a saját közegét nem bánthatta. A gazdagtól elvesz, a szegénynek meg ad. A betyárokban benne volt a nagyság, hősiesség, de ezek árnyoldalai is. A mi közép-európai történetünknek egy jó metaforája ez.

---


Balla Zoltán, a Betyárjáték előadás táncosa, pedagógus, néptánctanár, a Fóti Népművészeti Szakközépiskola néptánc tagozatának vezetője, a Budapest Táncegyüttes egykori tánckarvezetője, Huszár Hagyományőrző hadnagy már nincs a csapattal. Tragikus hirtelenséggel hunyt el 58 évesen. Barátai, munkatársai a Betyárjáték tőbb előadását neki ajánlották, rá emlékeztek szeretettel és barátsággal! A Betyárjátékban a 2016-os premier óta csodálhattuk tánctudását, szerénységét, mosolygós, gondolkodó személyiségét.

A Nemzeti Színház és a Híd Média Kft. közös produkciója

Bemutató időpontja:
2016. január 9.
Időpontok

július 23. 21:00

Taliándörögd (Nemzeti SzínTér)

Jegyvásárlás

július 24. 21:00

Taliándörögd (Nemzeti SzínTér)