Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

Liu Libin

Rendező

Prof. Liu Libin 1953-ban született Harbinban, Kínában. A Központi Színművészeti Akadémia (CAD) Oktatásfejlesztési Alapítványának volt főtitkára, doktori témavezetője, a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottságának tagja. 1977-ben végzett a CAD színművészeti Tanszékén, majd színészeti kurzusok szaktanáraként dolgozott, előadóművészetet, színészi készségeket, rendezői ismereteket és kutatáselméletet oktatott. Eddig több, mint 30 színpadi művet rendezett, amelyek közül a legjelentősebbek: Cao Yu Vihar című drámája, a Pekingi emberek, a Három nővér, a Vízkereszt, az Ahogy tetszik, a „Két úr szolgája, a Turandot, a Faust tragédiája, a Gyere le a fáról, a Wenn. Színre vitt eredeti musicaleket, mint a Tartuffe, megrendezte a „Tanítónők egy falusi iskolában" című kínai operát, a „Vidéki múltidéző" című monodrámát, valamint az „Élet ég és föld között" című darabot. 

Megjelent tanulmányai között szerepel többek között: Előadások az előadói koncepciókról; A színjátszás és az alkotás lélektani vizsgálata; Karakteralkotás; Előadások az emberi természetről; Gondolatok az üres térről; Tisztelgés a klasszikus művek előtt; Az alkotói képzelőerő; Az alkotás élménye; Gondolataim a Vízkereszt, vagy amit akartok próbái alatt.

Tisztségei: a CAD Adminisztratív Ügyek Hivatalának vezetője, majd alelnöke, a Színművészeti Tanszék dékánja, a Tudományos Fokozatok Nemzeti Igazgatási Hivatala 7. Dráma, Film és TV értékelő testületének összehívója, a Kínai Színművészeti Társaság főtitkára, az Ázsiai Színművészeti Oktatási Központ főtitkárhelyettese.

Jelenlegi munkái a Nemzeti Színházban

Liu Libin