Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

Hollósi Frigyes

Érdemes művész, Jászai Mari-díjas színművész

Budapest, 1941. április 21. – Budapest, 2012. december 5. 
Hollósi Frigyes a legtöbbet foglalkoztatott magyar színészek egyike volt. Nevét a Nemzeti Színház művészklubja viseli.
1962 — Szolnoki Szigligeti Színház
1980 — Nemzeti Színház
1982 — Katona József Színház
1993 — Művész Színház
1994 — 2001 Katona József Színház
2002 — 2012 Nemzeti Színház

Azok közé tartozott, akiket első próbálkozásra felvettek a főiskolára, ahonnan az első rostavizsga, egy félév után kirostálták. Ádám Ottó tanácsára - más úton - megpróbálkozott a színészmesterség fortélyainak elsajátításával.[2] 1962-ben a Berényi Gábor által vezetett szolnoki Szigligeti Színháznál kapott tanulási-bizonyítási lehetőséget. A Színházi adattár információja szerint a Tisza-parti városban először a Pénzt, vagy életet! című zenés játékban láthatta a nagyérdemű, Giuffreddi, városházi titkár szerepét játszotta. Partnerei voltak – többek között – Petényi Ilona és Péter Gizi mellett a „vidékre száműzött” Mensáros László is.[3] Két tucat epizódszerep után Ragyást alakíthatta az Optimista tragédiában, ami után apró léptekkel elindulhatott felfelé.

Tizennyolc évad, nyolcvannyolc bemutató tapasztalatainak birtokában elköszönt a Szigligeti Színháztól. Udvaros Dorottya társaságában, Székely Gábor invitálására az ország első színházához szerződött. Két szerepátvétel után a Ljubimov által rendezett Három garasos operában Jimmy szerepét osztották rá. Ezt a Mirandolina epizódszerepe követte, amivel el is köszönt a Nemzeti Színháztól, mivel bekerült a Katona József Színházat alapítók csapatába. A „Katona" meghódításra váró közönségének A Három testőr, avagy az élők mindig gyanúsak című darabjában mutatkozott be. Később a teátrummal a fél világot bejárta. Az Übü király és a Három nővér című produkciókkal az európai nagyvárosok mellett Mexikóváros, Montevideo, Buenos Aires, Caracas és Jeruzsálem nézői előtt is bemutatkozhatott.

Szolnoki évei alatt a helyi, regionális rádiónál bemondóként is dolgozott.

1992-ben a Holberg: Ravaszy és Szerencsés darabjában Csörgő szerepében mutatkozott be az 1982-ben alapított Kőszegi Várszínházban, majd minden évben visszatért oda. 1993-ban a Művész Színházhoz szerződött, majd 1994-től 2001-ig ismét a budapesti Katona József Színháznál játszott. 2002-től az új Nemzeti Színház tagja volt.

Az országos ismertséget az 1982-ben forgatott Cha-Cha-Cha című film hozta meg számára. Sűrűn foglalkoztatta a televízió is. A Kisváros című tévéfilm-sorozatban alakított szerepével a legnépszerűbb magyar színészek sorába emelkedett, a sorozatban nyújtott alakításáért 2009-ben Tiszteletbeli rendőrré avatták.

A láthatatlan világban, a rádióban, szinkronban és a hangoskönyvek birodalmában is sok feladatot kapott.

 

A Kőszegi Várszínház, ahova 1992-től gyakran visszatért, emlékestet rendezett tiszteletére, illetve kedvenc kávéja is róla kapta a nevét. 2013-ban, 72. születésnapján a Nemzeti Színház büféje - mely egyik kedvenc helye volt - nevét Hollósi Frigyes Művészklubra változtatta. Emléktábláját a Alföldi Róbert a Nemzeti Színház akkori igazgatója avatta fel.

 

Forrás, és még több információ a Wikipedián

Hollósi Frigyes