Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. szeptember 27. - Adalbert Napja

Olvasnivaló - Nemzeti Magazin

Ősbemutató, 150, aranykor

Esthajnal – egy cigányballada ősbemutatójáról Szarka Tamás. Szatmárnémetiből Újvidéken át a Nemzetibe – Szilágyi Ágota. Százötven! – bepillantás a  Fodrásznő kulisszái mögé. 200 éve született Podmaniczky Frigyes, a Nemzeti aranykorának intendánsa. És sok egyéb érdekes olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin legfrissebb száma.

 

Ajánlók

 

Szarka Tamás az Esthajnal ősbemutatójáról

„A színpadon párhuzamosan történnek az események, egyik hangulatból a másikba húzzuk-sodorjuk a nézőket. Egy pillanatra se áll meg az előadás, egyik kép a másikba folyik, aztán már lendül is tovább. Száll a színház, és mi repülünk vele. Ennél többet nem is kívánhatunk.”

Jelenet az Esthajnal című előadásból. Az előtérben Blaskó Péter. Fotó Ilovszky Béla
Jelenet az Esthajnal című előadásból. Az előtérben Blaskó Péter   |   Fotó: Ilovszky Béla

 

Vidnyánszky Attila az Esthajlanról

„A szerelemről, a szenvedélyről és a végtelen szabadságvágyról szól az Esthajnal. Két fiatal, Lojko és Esthajnal szerelmének történetét a vén Makar Csudra meséli el ezt a cigány Rómeó és Júlia történetet. A két fiatal egymásba szeret, de a szerelem mindent elsöprő érzése mégis béklyó számukra, mert útjában áll a szabadságuknak…”

 

 

Portré: Szilágyi Ágota

„Szerintem előbb tanultam meg énekelni, mint beszélni, a beszéd és énekhang képzése az én gondolkodásomban nem válik el egymástól. Azt hiszem, a prózai szerepeim felépítésében is zeneien gondolkodom. Szóval én egy ilyen prózai zenés színész vagyok…”

 

Szilágyi Ágota és Szarvas József a King Lear Show című előadásunkban  |   Fotó: Ilovszky Béla

 

Fodrásznő 150

Már százötvenszer játszották a Fodrásznő című előadást. Minden alkalommal ugyanaz a négy színész – Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Tóth László és Kristán Attila – volt a színpadon, ők mesélnek emlékeikről, élményeikről, és arról, hogy hol és miként bújnak ki a szigorú rendezői partitúrából. Villanások tizenöt év történetéből.

 

Elölről: Szűcs Nelli, Kristán Attila, Trill Zsolt, Tóth László    |   Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Podmaniczky 200

A színházi élethez nem volt kötődése, a kormányzat éppen ezért bízott benne. Azért küldték a Nemzetibe, hogy tegyen rendet a veszteséges és tekintélyét vesztett teátrumban. A megbízatást túlteljesítette – ő lett az aranykor intendánsa: Podmaniczky Frigyes.

 

Megjelent a Nemzeti Magazin április-májusi száma
A friss szám címlapja:
a letöltéshez/online olvasáshoz kattintson a képen!

 

 

(2024. szeptember 23.)