Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. május 5. - Györgyi Napja

Olvasnivaló

Bodrogi 90, világpremier, flipper

Nemzeti Magazin XI. évfolyam 7. szám

„Ki lehet ez?” – összeállítás Bodrogi Gyula 90. születésnapjára: hét évtized a színpadon. 11. MITEM – in memoriam Rimas Tuminas. Interjúk: Jan Fabre, Alessandro Serra. A szerzetes és a drámaíró Sík Sándor. Ficsku Pál novellája színházról, Istenről, flipperről. És sok egyéb érdekességet és olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin legfrissebb száma.

 

 

 

Világpremier: Alessandro Serra

A Tragédia előadás alapja a mítosz, nem a történelem. Színház csak a történeten túl jön létre, mondhatnám, hogy amikor a cselekmény „elhanyagolható” vagy legalábbis széles körben ismert. Szophoklész nézői tökéletesen ismerték Oidipusz sztoriját a szájhagyomány révén is, de főként a számtalan tragédiából, amiket már Szophoklész előtt neki szenteltek. Oidipusz nem Szophoklész találmánya. Mint ahogy a Hamlet története sem Shakespeare-é. 

 

Serra és társulata a Színházi Olimpia gerincét adó IX. MITEM közönségtalálkozóján, A vihar című előadásuk bemutatója után :: fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

 

Pátosz és katarzis – Rimas Tuminas

A színháznak nem a fiatalságot és a kortárs drámát kell elsősorban figyelembe vennie, hanem a művészi útkeresést, az új világok felfedezését. Élj lehetőség szerint becsületesen, ne veszítsd el a fájdalom és a sajnálat érzését, akkor lesz igazad önmagaddal szemben, ami azt jelenti, hogy a nézővel szemben is. (Rimas Tuminas színházunk honlapján.)

 

A XI. MITEM előadásai között láthatjuk Rimas Tuminas egyik utolsó rendezését az Anna Kareninát.

 

 

Bodrogi 90 – születésnapi összeállítás

Ki lehet ez? – születésnapi interjú a 90 éves Bodrogi Gyulával

„A színház beszélhet a politikáról, de nem politizálhat. Színészként játszunk rossz kommunistát meg jó kommunistát, alávaló gazembert, bolseviket, hőst és nyilast is, ha éppen róluk szól a történet. Ezeket a szerepeket mind el lehet, el kell játszani, de a színház nem állhat egyik vagy másik párt mellé sem. A politikai élet csak egy lehetséges téma. Viszont őrületes lehetőségeket tartogat számunkra, mert a politika a legviccesebb és a legtragikusabb helyzeteket is képes produkálni. – Filip Gabriella interjúja.

 

Bodrogi Gyula az Egy, kettő, három című előadásunkban  ::  fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Hét évtized a színpadon

Szinte hihetetlen: Bodrogi Gyula hét évtizede áll a deszkákon, néptáncosból lett a Nemzet Színésze, akit mindenki ismer és szeret. Vastaps és alázat címmel Osztovits Ágnes tekintette át a színpadon töltött évtizedeket. A magyar „kis nagy ember” a címe Lukácsy György írásának, amely filmes pályaképet rajzolja meg. Húsz év a Nemzetiben – szerepek és képek. 

 

 

Sík Sándor – szerzetes és drámaíró 

„Amikor Sík Sándor drámát ír, a legkedvesebb műfajával foglalatoskodik, mert bevonja az alkotásba azt a közösséget is, amely nemcsak megszólaltatja, hanem az előadás felfokozott, katartikus atmoszférájában egyidejűleg be is fogadja a csak részben intellektuális, részben viszont érzelmi, lelki, szenvedélybeli tartalmat. Interjú Valaczka Andrással.

 

Jelenet az István király című előadásból  ::  fotó: Ilovszky Béla

 

 

Ficsku Pál novellája: Flipper és színház

„Ültem a parton, homokos és sáros volt a ruhám. Emberi dolgokról elmélkedtem. Életről, halálról, nőkről, a megcsalásról és a megcsalatásról, bűnről és bűnhődésről, Marxról, Engelsről, Drakuláról, Gorbacsovról, a dán fociról és a Diósgyőrről. Meg arról, van-e Isten.

 

 

 

Az új és a régi számok is megtalálhatók honlapunkon. Olvassa online, 
Ha a nyomtatott változatot szereti, a Nemzeti Magazin megtalálható a Nemzeti Színházban, a Müpában
és Budapesten az alábbi linken látható helyeken is.

 

 

(2024. április 2.)