Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 16. - Csongor Napja

Állami kitüntetésekben részesültek a Nemzeti Színház művészei

Örömmel tudatjuk, hogy társulatunk tagjai,

Nagy Mari Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Nemzeti Színház színművésznője és Horváth Lajos Ottó Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Nemzeti Színház színművésze a magyar kultúra területén nyújtott kiemelkedő teljesítményük elismeréseként Magyarország Kiváló Művésze díjban részesültek!

A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészeti értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült Kristán Attila Jászai Mari-díjas színművész.

Ács Eszter színművész munkáját is elismerésben részesítették. Számára Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár nyújtotta át a Jászai Mari-díjat. 

 

 

Csák János kulturális és innovációs miniszter és Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. A miniszter összesen 102 állami kitüntetést adott át az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójának tiszteletére adományozott állami kitüntetések és művészeti díjak átadásán a Pesti Vigadó dísztermében; a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét 32-en, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét 49-en, az Érdemes Művész kitüntetést 12-en, a Kiváló Művész elismerést hatan, a Magyarország Babérkoszorúját pedig hárman kapták meg.     

A miniszter szavai szerint március 15-én az elődökre emlékezve, „az örök magyar alkotó- és szervezőerőt ünnepeljük, a szabadságvágyunkat és az élni akarásunkat”.

„A magyar kormány hisz abban, hogy vannak örök emberi jók, és ezeknek az ápolása és továbbadásuk elősegítése a kormányzat feladata” - hangsúlyozta. A miniszter felsorolása szerint ilyen örök emberi jó a béke és biztonság, a kötődés, a valahova tartozás, valamint az, hogy képesek vagyunk gondoskodni magunkról. Csák János szavai szerint ezeknek az emberi jóknak a biztosításához a kultúrán keresztül vezet az út. A miniszter szavai szerint a kultúra erő és energia, ami összetartja a közösséget.

 

Sok szeretettel gratulálunk!

(2023. március 14.)