Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. március 29. - Aguszta Napja

Olvasnivaló

Berecz, Gundel, Trianon

Megjelent a Nemzeti Magazin

Milyen hatással volt Trianon a magyar színházi életre? Hogyan lehet „kőbe vésni” egy színháztörténeti folyamatot? Ki volt a Nemzeti Színház trianoni igazgatója? Kik az Isten bolondjai az indiánoktól Hazug Pistáig? Igazat mond-e Berecz András? Evett-e Márai Sándor és Jávor Pál Gundel-palacsintát? És még sok érdekességről olvashatnak a Nemzeti Magazin legfrissebb számában.

 

Ajánló a magazin cikkeiből:

 

Emlékhely

A magyar színházak Trianonja címmel állított emlékhelyet a Nemzeti Színház.  Emlékművet avatott a Nemzeti Színház december 4-én. A magyar színházak Trianonja című alkotás azt kívánja felmutatni, milyen hatása volt a trianoni békediktátumnak a magyar színházi életre. Böjte Horváth István szobra kőbe merevített sűrítménye a bonyolult történelmi folyamatoknak. A szobor mellett bemutatjuk az új virtuális kiállítást, és áttekintést adunk a trianoni évek színházi viszonyairól is.

Az emlékhely avatásán 2021. december 4-én a Nemzeti Színház "Hajóorrában"

 

„Egész lelkével”

Ambrus Zoltán öt évig igazgatta a Nemzetit 1917 és 1922 között – volt ez idő alatt világháború, forradalom, Trianon. Minden politikai iránytól távolságot tartott, így mindenfelől ostromolták. Balról túl nemzetinek, jobbról túl megengedőnek találták. Csaknem ötévnyi védekezésre kényszerült. Nem magát óvta, hanem színészeit, a Nemzetit.

Ambrus Zoltán igazgató, Ivánfi Jenő színész, rendező, majd főrendező, aki Ambrushoz hasonlóan a Nemzeti drámabíráló bizottságának a tagja volt, és Ódry Árpád színész, rendező, tanár

 

A bolondság fénye – Berecz András

Öröm sorba állítani isten bolondjait az indián szent bohócoktól, az angol, itáliai, portugál udvari bolondokon át Hazug Pistáig és Felícián testvérig. Shakespeare igazáról beszélek: „A bolondság az egész világot bejárja, mindenütt fénylik, akár a nap”. 

Berecz András a Hollósi Frigyes Művészklub karácsonyfája előtt. ::  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Emlékezés Básti Lajosra

Ízig-vérig nemzeti színházi művészként tartották számon. Hősök megformálója volt: Csongor, Bánk és Ádám, Hamlet és Lear. A Tragédia főszerepét ötszázszor játszotta, alakításáról könyvet is írt. 110 éve született a legszebben beszélő magyar színész. 

Básti Lajos Lear királyként a Gloster grófját alakító Major Tamással, aki igazgatója, rendezője és színészkollégája volt a Nemzetiben. Lear király, 1974, rendező Marton Endre.  ::  MTI Fotó: Keleti Éva 

 

Gasztro-színház

A magyar konyhaművészet közismert és évtizedek óta népszerű desszertje a Gundel-palacsinta. Kérdés azonban, honnan pottyant az asztalunkra? Evett-e effélét Jávor Pál, Tőkés Anna és Márai Sándor a Kaland premierjén? Fehér Béla egy legenda nyomban. 

 

 

Januári programajánlóval! Ha szereti a nyomtatott papír illatát, keresse a Nemzeti Színház közönségforgalmi részén! De olvashatja - a korábbi számokkal együtt - online is. Ehhez kattintson a képre!

 

(2021. december 27.)