Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800 (központ)
2020. január 21. - Ágnes Napja

Sajtóközlemény

Még lehet jelentkezni a „Nemzetiszínháztörténeti” vetélkedőre és Az ember tragédiája szpotversenyre!

Jelentkezési határidő a Nemzetiszínháztörténeti vetélkedőre: március 10-e, vasárnap éjfél.

Jelentkezési határidő Az ember tragédiája szpotversenyre: március 18-a éjfél. Eredményhirdetés: március 25-én!

 

 

Az ember tragédiája szpotverseny

„Ember küzdj, és bízva bízzál” címmel pályázatot indít a Nemzeti Színház 13-23 éves diákok számára! A színház által Az ember tragédiája előadáshoz készített szpotok nyomán várják a diákok saját gyártású telefonos videóit, melyeken saját ötlettel egy-egy szállóigét jelenítenek meg.

 A játék jelentkezési határideje március 18. éjfél. Eredményhirdetés: március 25-én! 

 Az egyedi kis 20-30 másodperces videókat feltöltjük a Nemzeti Színház Instagram oldalára február 4. és március 4. között, a beérkezések sorrendjében. A kreatív videókat egy három tagú zsűri – Schnell Ádám, Nagy Mari és Herczegh Péter, Az ember tragédiája szereplői – nézik meg, és bírálják el.

 A közönség is szavazhat a kedvencére, így közönségdíjat is hirdetünk! A saját névvel ellátott videókat és a közönség szavazatait a tragedia@nemzetiszinhaz.hu email címre várjuk!

A közönségdíjas és a 3. helyezett nyereménye: 2 tiszteletjegy a színház repertoárjáról szabadon választott előadásra, Az ember tragédiája szállóigéjét tartalmazó 2 db vászon válltáska.

A 2. helyezett nyereménye: 2 tiszteletjegy a színház repertoárjáról szabadon választott előadásra, Az ember tragédiája szállóigéjét tartalmazó 2 db vászon válltáska, valamint exkluzív kulisszajárás Az ember tragédiája egyik szereplőjével.

Az 1. helyezett nyereménye: Egy Iphone 7 mobiltelefon, 2 tiszteletjegy a színház repertoárjáról szabadon választott előadásra, Az ember tragédiája szállóigéjét tartalmazó 2 db vászon válltáska.

 Ahhoz, hogy a díjak közül bármelyik is Tiéd legyen nem kell mást tenned, csak annyit, hogy:

 

1.      Válassz ki egy ütős mondatot Az ember tragédiája műből.
2.      A mondathoz készíts egy ütős videoszpotot a saját mobiloddal
3.      És üsd le az entert, hogy elküldd a tragedia@nemzetiszinhaz.hu e-mail címre!

És, ez nagyon fontos!
Ahhoz, hogy a pályázatodat fogadni tudjuk, szükségünk van a nyilatkozatodra (ha még nem múltál el 16 éves, akkor a szülőd, nevelőd nyilatkozatára) hogy a pályázat során megadott személyes adataidat rögzíthetjük. Különben hogyan is találnánk meg, ha éppen te nyered a pályázatot. Tehát töltsd le és a pályázattal egyidőben küldd vissza kitöltve, aláírva a pályázat adatkezelési nyilatkozatát is. 
Nyilatkozat letöltése!

 

A nyertesek útiköltségét a Nemzeti Színház fedezi! Köszönjük az ötletet a gyöngyösi Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnázium 11. D osztályának, és osztályfőnökének, Ludányiné Prém Juditnak!

 

VETÉLKEDŐ

Idén is meghirdette internetes színháztörténeti vetélkedőjét a Nemzeti Színház. 2019-ben ötödik alkalommal várják játszani, vetélkedni az ország 10-edikes és 11-edikes diákcsapatait. A „Nemzetiszínháztörténeti” vetélkedőben négyfős csapatok vehetnek részt, akik egy iskolából kell, hogy verbuválódjanak. A csapatok - felkészítő tanáraik segítsége mellett - három, kizárólag az interneten keresztül zajló fordulóban mérik össze tudásukat: színháztörténeti ismereteiket, kreativitásukat és informatikai készségeiket egyaránt használniuk kell! Az idei vetélkedő középpontjában Németh Antal, a színházcsináló áll.

A rendező, a hihetetlen elméleti tudású színháztörténész 1935 és 1944 között volt a Nemzeti Színház igazgatója, akit külföldi tanulmányútjai a magyar színjátszás legjobb hagyományainak megőrzése mellett rendezői és szcenikai újítások meghonosítására sarkallták. Az egyetemes emberi értékek mellett mindenkor kiálló, a színházi szakma megszállottjaként ismert Németh Antal egyetlen politikai rendszernek sem volt kiszolgálója, így mindegyik ellenséget látott benne. Az ő életének, pályafutásának eseményei adják a jelentkező csapatoknak a kutató munkát, amelynek során digitális dokumentumokat készítenek és nyújtanak be az interneten keresztül: filmet, plakátot, prezentációkat és sok minden mást. A három internetes forduló eredményei alapján a legjobb hat csapat kerül a döntőbe, melyre a Nemzeti Színházban kerül sor, 2019. június 11-én.

A zsűri tagjai: a Nemzeti Színház két fiatal színésze Ács Eszter és Nagy Márk, Pintér Szilvia színház- drámapedagógus, a  Színház ifjúsági programjainak felelőse, A. Szabó Magda, a Színház korábbi stratégiai igazgatója  és Kávási Klára színháztörténész, a Nemzeti Színház archívumának egykori vezetője, az MMA kiadónál 2018-ban megjelent Németh Antal a Nemzetiben és száműzetésben című könyv szerzője.

A csapatok tableteket, színházbérleteket és könyvutalványokat nyernek, a győztes csapat iskolájába pedig egy napra „kitelepül” a Nemzeti Színház: rendhagyó irodalom órákkal, beszédórával, olvasópróba játékkal, smink- és fodrászbemutatóval és a színház művészeinek focicsapata is összeméri tudását a diákok csapatával.

A vetélkedőre  március 10-én éjfélig  lehet jelentkezni a Nemzeti Színház weboldalán keresztül (www.nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo), ahol egyéb részletek illetve az elmúlt négy év vetélkedői feladatainak és a versenyző csapatok akkori megoldásainak teljes archívuma is megtalálható.

A vetélkedőről a vetelkedo@nemzetiszinhaz.hu e-mail címen kérhetnek információkat az érdeklődők!

 

 

Nemzeti Színház – PR Iroda

 

(2019. február 25.)