Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 23. - Béla Napja

Hír

Ádámok és Évák – hatodszor a Nemzetiben

Vörösmarty művét, a Csongor és Tündét játszották budapesti középiskolások a Nemzetiben az idei Ádámok és Évák diákszínjátszó gálán a Magyar kultúra napján. A Nemzeti hatodik alkalommal adott otthont az Ádámok és Éván Ünnepének. 

10 fővárosi iskola 178 diákja hónapokon át készült arra, hogy a Nemzeti Színház nagyszínpadán adhassák elő a magyar drámairodalom egyik klasszikusának, a Csongor és Tündének egy-egy jelenetét.

A diákokat, tanáraikat és a nézőket köszöntve Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója Kodály Zoltán gondolatát idézte: a kultúra egy örökké épülő templom, és minden generációnak feladata van ebben az építő munkában.

- Látva a fiatalok játékát, lelkesedését, belegondolva, hogy egy-egy iskolában tucatnyi fiatal Vörösmarty titokzatos művével foglalatoskodott hónapokon át, szép reményekkel gondolok erre az épülő templomra.

- Mindannyian – néző és játszók – Csongorok és Tündék vagyunk, akik sok-sok fájdalmas és örömteli szerepet játsszunk életünk során. Azok, akik Vörösmarty drámáját nem csupán olvasták, hanem el is játszották, még mélyebben tudják mit is jelent ez – mondta a gála végén Rideg Zsófia. A Nemzeti Színház dramaturgja, a zsűri elnöke hozzátette: reméli, hogy ez a mű számos választ ad majd az életben felmerülő kérdésekre azoknak, akik részt vettek az előadásban. Mert nemcsak ők dolgoztak Vörösmarty szövegén, hanem a szöveg is „dolgozik” majd a játszókban, és segíti őket a Tündérországba vezető bolyongásuk, vagyis életük során.

-ki

(2019. január 23.)