Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 19. - Emma Napja

Átadták a Magyar Teátrum Díjakat a Nemzeti Színházban

Tisztújító közgyűlést és díjátadó gálát tartott a Magyar Teátrumi Társaság

Átadták a színházi háttér- és kiszolgálószakmák művelőit elismerő Magyar Teátrum Díjakat hétfőn este a Nemzeti Színházban. Elismerést kapott Szalontai Gabriella, a József Attila Színház kelléktárvezetője; Bajkó György, a székesfehérvári Vörösmarty Színház műszaki vezetője; Hordós András, a Vígszínház kelléktárvezetője; Ifj. Taraczközy Zoltán, a kecskeméti Katona József Színház hangtárvezetője; Pallagi Mihály, a Nemzeti Színház világosító tárvezetője; és Petrovszki Árpád, a Békéscsabai Jókai Színház szabótárvezetője. Nemzetiségi különdíjban részesült Prágai Tibor Tivadar, a Magyarországi Szerb Színház szcenikusa; határon túli különdíjban Erdélyi Zoltán, a Komáromi Jókai Színház színpadmestere. Az esten első alkalommal adták át a kivételes színészi pályákat elismerő Magyar Teátrum Életműdíjat, amelyet Csernus Mariann Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő vehetett át.

Csernus Mariannt ünnepli állva a közönség 

 

Az ünnepi gálán a Magyar Teátrum Díj alapítója és ötletgazdája, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: a kilencedik alkalommal átadott elismerésekkel kitűnő színészek köszönik meg sikereiket a mögöttük állóknak. Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke és a Nemzeti Színház főigazgatója hangsúlyozta: a díjjal azokat a háttérben dolgozó embereket ünneplik, akik nélkül nem volna színház. Bár a közönség legtöbbször csak a színészek vagy a rendezők tevékenységét ismeri, egy-egy színházi előadás létrejöttéhez nyolcvan szakma közös munkájára van szükség - fűzte hozzá. 

 

Magyar Teátrum Díjasok

 

A 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjra jelöléshez két, állami díjjal elismert színművésznek és a Magyar Teátrumi Társasághoz tartozó egyik színház igazgatójának együttes javaslata szükséges, majd egy zsűri választ a jelöltek közül. Az aranyozott csapágygolyót formáló díjjal ezer eurós (mintegy 300 ezer forintos) pénzjutalom jár. A díj összegének felét a díjazott színháza állja, a másik felét színházszakmai cégek biztosítják.

Immáron ötödik alkalommal a Magyar Teátrumi Társaság díjaival együtt adták át az egyik tagszervezet, a Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, a Magyar Állami Operaház első mérnökéről elnevezett Tolnay Pál-díjat, amelyet Molnár Tamás, a Győri Nemzeti Színház műszaki vezetője vehetett át. Az életműdíjjal szintén ezer eurós pénzjutalom, valamint egy - Tolnay Pál portréját és egy színházi jelképet ábrázoló - bronzplakett jár.

A táncos, zenés és cirkuszi produkciókkal kísért ünnepségen Proscaenium-emlékgyűrűt kapott Rétfalvi János. Az idén első alkalommal átadott díjjal a Magyar Színháztechnikai Szövetség a nyugalmazott szakember négy évtizedes, több teátrum színházi főmérnökeként, majd az Újszínház műszaki igazgatójaként végzett munkáját ismerte el.

Örülünk, hogy Pallagi Mihály kollégánk is elismerésben részesült. Szívből gratulálunk neki és valamennyi díjazottnak! 

 

 

Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlés

A gála délelőttjén tisztújító közgyülést tartott a Magyar Teátrumi Társaság a Nemzetiben. Továbbra is Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vezeti a Magyar Teátrumi Társaságot - döntött az MTT tagsága. A szakmai szervezet négy alelnököt is választott. A következő öt évben Szabó Ágnes, a Gózon Gyula Kamaraszínház; Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház; Pataki András, a Soproni Petőfi Színház és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója az MTT új elnökségének tagja. Vidnyánszky Attila arról beszélt, hogy büszkék lehetnek az elmúlt tíz év munkájára. Kiemelte, hogy az elmúlt 8-9 évben az általuk kitalált, felépített rendszer szerint működik az egész színházi szakma egyre több nézőt befogadva, egyre több színházi hellyel gazdagodva. Elmondta: a közgyűlésen három új tag - a Fórum Színház, a Magyarországi Német Színház és a Budapest Táncszínház - nyert felvételt, így 68-ra bővült az MTT tagsága.

 

Galériánkban a díjátadó gála képei. Fotók: Eöri Szabó Zsolt

(2018. december 10.)