Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 26. - Ervin Napja

Olvasnivaló

Csíksomlyói passió - Egy színházi előadás zarándokútja - könyvbemutató

2018. december 13. 17 óra

2018. augusztus 18-án Csíksomlyón monumentális szabadtéri előadásként mutatták be Vidnyánszky Attila rendezésében a Csíksomlyói passiót. A bemutató a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciója volt, de sokkal több, mint egy színházi előadás szabadtéri feldolgozása.

Az MMA Kiadó gondozásában megjelenő szép kiállítású album többféle aspektusból idézi meg a monumentális vállalkozást. Az erdélyi ünnepi előadásból vett szemelvények, a Berecz András által összeállított archaikus mesék és énekek mellett olvashatunk majd tanulmányt a ferences iskoladrámákról, és természetesen megszólalnak az előadás főbb alkotói is. Vidnyánszky Attila rendező és Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető, koreográfus vall arról, miért jelent mérföldkövet a pályájukon ez a grandiózus előadás. Olvashatunk interjúkat a szereplő színészekkel, élményszerű beszámolókat a székelyföldi táncosokkal.

Aki kézbe veszi a könyvet, gyönyörű fényképeken megcsodálhatja azt is, hogyan állt össze ez a nagyszabású produkció. A Prima Primissima díjas Benkő Imre és a Nemzeti Színház fotósa, Eöri Szabó Zsolt exkluzív képei segítenek felidézni mindazt, amit 25 ezer ember a helyszínen átélt.

 

A kiadó a kötet bemutatóját december 13-án, 17 órától tartja a Nemzeti Színház első emeleti nézőtéri társalgójában,  az aznapi Csíksomlyói passió előadás előtt. Beszédet mond: Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.

Résztvevők:

Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház igazgatója
Zsuráfszky Zoltán társrendező, koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője
Berecz András (Vándor)
Rátóti Zoltán (Péter apostol)
Berettyán Nándor (Jézus)
Lukácsy György (a kötet szerkesztője)

Az első sorban helyet kap:
Eöri Szabó Zsolt fotós (Nemzeti Színház)
Benkő Imre fotós
Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó vezetője
Arany Imre, a kötet tervezőszerkesztője
Szőcs Géza író, költő
Zs. Vincze Zsuzsa táncdramaturg


A Nemzeti Magazin honlapunkon is olvasható idei második száma ízelítőt adott a kötetből.

 


További informácó:

December 5-én  Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda és Nemzeti Színház szervezésében is tartanak bemutatót Magyarország Főkonzulátusán, Csíkszeredában. Az esemény ottani idő szerint 11 órakor lesz.

A kötetetet Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Csíksomlyói passió rendezője, Barta Ágnes színművész (a Csíksomlyói passióban Mária Magdolna szerepében látható) és Lukácsy György, a Csíksomlyói passió című könyv szerkesztője mutatja be. Az esemény házigazdája Tóth László főkonzul, közreműködik Szabó László, a Nemzeti Színház kommunikációs tanácsadója. 



Helyszín: Lázár-ház (Gál Sándor utca 9.) 
Időpont: 2018. december 5., 11:00 óra

(2018. november 25.)