Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 26. - Ervin Napja

Olvasnivaló

Blues, maszk, szerelem

Megjelent a Nemzeti Magazin

Jimi Hendrix és Hobo találkozása a Nemzetiben. A maszk mögött: Rácz József. Művész és tudós: Németh Antalra emlékezünk. Igazgatók és koncepciók: a Nemzeti a 21. században. A mindent elsöprő színházi szerelem… és még sok egyéb másról szól a Nemzeti Magazin legfrissebb, október-novemberi száma.

 

Földes László Hobo: Blues, bánat…

„A Hé, Magyar Joe! a lelkiismeret-furdalásról szól és arról, hogy ha elkövettünk valamit, azért vállalnunk kell a felelősséget. És ő vállalja. Feladja magát, leüli a büntetését, majd kijön a börtönből, és itt találja magát a mai Magyarországon – mondja Hobo új darabja, a Hé, Magyar Joe kapcsán.

Földes László Hobo   |    Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Premier-portré Rácz Józseffel: Maszk a maszk mögött

„Néha nagyon keskeny mezsgyén, vékony szálon egyensúlyozunk a jó és a rossz döntések között. Azt sem lehet előre tudni, mikor szakad el a húr, mi az az utolsó csepp, amitől betelik a pohár. A Hobo-darab Joe-ja szörnyű bűnt követ el, amikor megöli az asszonyt, akit szeret, aki megcsalja, becsapja őt” – mondja a Magyar Joe-t játszó Rácz József.

Rácz József   |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Németh Antal: művész és tudós

„Németh Antal egyrészt szabad kezet kap, másrészt a fiatalság vakmerőségével mindent meg is mer lépni. Megújítja a társulatot, és elképzelései megvalósítása érdekékében első két évben rengeteget rendez, évi nyolc-tíz előadást is.” Interjú Kávási Klárával a Nemzeti Színház 50 éve elhunyt igazgatójáról.

 

Színházi szerelem

A nagyközönség csak 1927-ben, Isidora Duncan tragikus halála után, a New Yorkban kiadott My Life című emlékezéséből értesült arról, hogy 1902-ben halálosan beleszeretett egy magyar színészbe, Beregi Oszkárba. Erről a mindent elsöprő szenvedélyes szerelemről szól Gajdó Tamás írása.

 

Az épület 2002-es megnyitása – igazgatók és koncepciók

Most, amikor a Nemzeti Színház első saját épülete fönnállásának 15. éve is eltelt, illetve hogy a később Nemzetivé emelt Pesti Magyar Színház megnyitásától eltelt 181 esztendő, a mai Nemzeti Színház szintén a közgondolkodás középpontjában áll. S nem véletlenül. A színház a közönségé, a színházcsinálóké, a Nemzeti elsőrangú közintézmény is… Milyen is hát a magyar Nemzeti Színház a 21. században? – Sirató Ildikó írása.

 

A friss magazin címlapja. Ha pdf-ben szeretné olvasni,  vagy a régebbi számok között is böngészne, kattintson a képre!

A Nemzeti magazin ingyenes kiadvány. Megtalálható a Nemzeti Színházban, a színház Andrássy úti jegyirodájában, valamint a Művészetek Palotájában és országszerte a Líra könyvhálózat üzleteiben is.

(2018. november 6.)