Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 19. - Emma Napja

Háttér

Bergman 100 - Könyvbemutató, kiállítás

November 28-án 18 órakor, a Szenvedély című Bergman-darab esti előadása előtt

Könyvbemutatóval és kiállítással emlékezik meg a Nemzeti Színház a száz éve született Ingmar Bergmanról, az európai színház- és filmművészet meghatározó alkotójáról. A közös emlékezésre szeretettel várjuk az érdeklődőket!

 

November 28-án 18 órakor, a Szenvedély című Bergman-darab esti előadása előtt két kulturális eseménnyel idézi fel a száz éve született svéd színházi és filmrendező alakját a Nemzeti Színház.

Az évfordulóra a Gondolat Kiadó gondozásában megjelenő, Bergman 100 – Régi és új írások Ingmar Bergman művészetéről című tanulmánykötetet a könyv két szerkesztője, Gelencsér Gábor filmesztéta és Murai András filmtörténész mutatja be.

 

Ugyanekkor nyitja meg Nagy András operatőr Bergman szigetén című fényképkiállítását Kiss Csaba drámaíró-rendező, a Bergman 100 egyik szerzője, a nemzetis Szenvedély rendezője. A fotográfiákat Nagy András a világhírű svéd művész otthonában, Fårö szigetén készítette 2016-ban. A tárlat a Miskolci Színészmúzeum és a Nemzeti Színház közös produkciója.

 

A könyvbemutató és a kiállításmegnyitó a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadának előcsarnokában november 28-án, szerdán 18 órakor kezdődik. A beszélgetés résztvevői:

Kiss Csaba drámaíró-rendező
Gelencsér Gábor filmesztéta
Murai András filmtörténész

A beszélgetés moderátora: Lukácsy György

 

A Gondolat Kiadó a Bergman 100 – Régi és új írások Ingmar Bergmanról című kötetről:

Száz éve született az egyetemes filmművészet és az európai modernizmus egyik legnagyobb alakja, Ingmar Bergman. Munkássága – színházi rendezései kivételével – jól ismert hazánkban: ma már filmtörténeti klasszikusnak számító filmjeit (mint A hetedik pecsét, A csend, a Persona, a Suttogások, sikolyok vagy a Fanny és Alexander) bemutatták, irodalmi forgatókönyveit, regényeit, önéletrajzát kiadták Magyarországon is. Az elmúlt évtizedekben számos magyar szerző értelmezte Bergman művészetét: a filmtörténészek mellett esztéták (többek között Balassa Péter, Kovács András Bálint, Radnóti Sándor) és költők (mint Nemes Nagy Ágnes és Pilinszky János), vagy a társtudományok olyan neves képviselői, mint Mérei Ferenc pszichológus.

Miközben egybegyűjtjük az immár klasszikusnak számító magyar nyelvű Bergman-esszéket, számos új, kifejezetten a kötet számára készült tanulmányt is közlünk. Ily módon a tematikus rendszerezésű fejezetekben régi és új Bergman-olvasatok folytatnak párbeszédet egymással, s kerülnek a korábbi szövegek más fénytörésbe, míg az újak eddig kevéssé hangsúlyozott, sokszor meglepő szempontokkal állnak elő. A kötetben olvasható szövegek így nemcsak magáról Bergmanról, de a máig terjedő hazai Bergman-recepcióról is képet adnak, a régi és mai gondolatok dialógusa pedig kísérlet arra, hogy Ingmar Bergman művészete eleven maradjon – a következő száz évben is.

 

Kapcsolódó:

További részletek a kötetről - Gondolat Kiadó

Kiss Csaba: Bergman szigetén - (Fårö-i napló) - a Nemzeti honlapján

 

 

(2018. november 23.)