Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 25. - Márk Napja

Hír

Elhunyt Király Nina

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett munkatársunk, Dr. Király Nina váratlanul elhunyt. Gyászolják őt családja, barátai és kollégái világszerte. A Nemzeti Színház saját halottjának tekinti.

Az utolsó kép Király Nináról, amelyet nagyon szeretett.  A fotót unokája Gontarczyk Nikita készítette.

Nina kiváló színháztörténész volt, a lengyel, az orosz és általában véve a kelet-európai színház egyedülálló specialistája. Moszkvában született, pályafutását a budapesti ELTE lengyel szakán kezdte előadóként, majd 1984-89-ig a krakkói Jagello Egyetem Színházi szakán vendégprofesszor lett és egyúttal Tadeusz Kantor közeli munkatársa. 1993-99-ig az OSZMI (Országos Színháztörténeti Intézet) igazgatója. 2013-ig a debreceni Csokonai Színház konzultánsa nemzetközi ügyekben, majd 2014-től haláláig a Nemzeti Színház munkatársa. Számtalan publikáció szerzője, egyedi színházi fordítás és kiadás kezdeményezője, szerkesztője. Kifogástalan ízlése, hozzáértése és nyelvismerete minden határt megnyitott előtte, így Európában ismert rendezőket, tervezőket és előadásokat hozott a magyar nézőközönség elé. Számos színházi fesztivál zsűritagja volt Magyarországon és külföldön. Munkáját mindig teljes odaadással, bölcsességgel, ihlettel és hatalmas szeretettel végezte. Maga körül mindig ki tudott alakítani egy szakmai és baráti közösséget, bármerre járt is. Most, hogy elment, olyan nagy űrt hagyott maga után, amit lehetetlen betölteni. A vele töltött időkre, kisugárzó bölcsességére és életörömére mindig emlékezni fogunk.

Temetésére szűk családi körben kerül sor, de augusztus 24-én a Nemzeti Színházban megemlékezünk Nináról, életéről, lényéről és munkásságáról.

(2018. június 12.)