Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 26. - Ervin Napja

Hír

Turné

Hazatér a Csíksomlyói passió

Sajtótájékoztató Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán

A somlyói Nyereg és a Hármas oltár – azaz a pünkösdi búcsú színhelyén látható majd a Nemzeti Színház előadása 2018. augusztus 18-án. Szándékaink szerint kinyitjuk az előadás terét, két-három futbalpályányi területen fogunk játszani, újra fogjuk szülni az előadást, a Nyereg adottságaihoz igazítva - mondta Vidnyánszky Attila rendező a budapesti Nemzeti Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa által szervezett sajtótájékoztatón március 21-én Csíkszeredán. A Főkonzulátus épületében tartott tájékoztatót élőben is követhették színházunk Facebook csatornáján.

 

 

A nagy próba, az igazság pillanata még előttünk áll! Azt érzem és remélem, hogy a Nemzeti Színházban az elmúlt öt évben végzett munkánk eredményeként a csíksomlyói Nyeregben fog valóságossá válni, a maga tejességében megnyilvánulni az általunk képviselt gondolat, miszerint a „Nemzeti Színház a nemzet színháza” – mondja Vidnyánszky Attila rendező Csíksomlyói passió nagyszabású szabadtéri előadásra készülve. Az előadás premierje 2017. március 10-én volt a Nemzeti Színházban, a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncszínház közös produkciójában. A csíksomlyói Nyeregben 2018. augusztus 18-án látható a Passió, ottani helyi idő szerint 20 órától.

Több száz erdélyi énekes és táncos közreműködésével, több tízezres nézőközönség előtt adjuk elő a Passiót az összmagyarságnak az elmúlt három évtized alatt újra megszentelt kultuszhelyén, a csíksomlyói Nyeregben. Amióta ennek híre ment, egyre több határon inneni és túli településről kapunk meghívást, ami számomra azt jelzi, hogy a nemzetegyesítés spirituális aktusára immár a magyarság egészében föltámadt az igény.

 

 

Szabó László fotói

(2018. március 21.)