Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 24. - György Napja

Hír

Kaszás Attila-díj 2017 - szavazott már?

A díj idei jelöltjei: Gazsó György (Radnóti Színház), Szikszai Rémusz (Szkéné Színház) és Krisztik Csaba (Vörösmarty Színház).

A jelölteket mintegy 38 társulat tagjai választották ki szavazataikkal. A végső sorrendet pedig a közönség voksai döntik el. A legtöbb szavazatot kapó művész veheti majd át a Kaszás Attila-díjat szeptember 8-án, a Győri Nemzeti Színházban.

A jelöltekre augusztus 20-ig lehet szavazni a www.kultura.hu/kaszasattiladij oldalon.

A díjat 2008-ban alapították. A kezdeményezők a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzték ki célul, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok igazi közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt tudatos közösségépítő magatartást jelölték meg az alapítók. A díjazott személyét a magyarországi és határon túli, állandó társulattal rendelkező kőszínházak, valamint a jelentősebb alternatív színházi műhelyek tagjai maguk közül választották az eddigi években. A cél az volt, hogy ne zsűri vagy kuratórium döntsön a díjazott személyéről a kétfordulós szavazáson, hanem maguk a színészkollégák. Az első fordulóban a szavazók egy, a saját társulatukhoz tartozó színművészt jelölhettek meg, majd így a második fordulóba bejutott határon túli és magyarországi színészek titkos szavazással dönthettek a nyertesről. 2012-től kezdődően az eddig kétfordulós eljárás kibővült, már nem csak színészek szavazhatnak, hanem az utolsó, harmadik körben a közönség szavazatai döntenek a díjazott személyéről.

Eddigi díjazottak: 2016: Schneider Zoltán 2015: Mészáros Tibor 2014: Nagy Alfréd 2013: Borovics Tamás 2012: Bányai Kelemen Barna 2011: Mucsi Zoltán 2010: Mátray László 2009: Nemes Levente 2008: Szarvas József

A Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán, a XII. kerület Hegyvidék polgármestere, és a Mozaik Művészegyesület elnökeként Szűcs Gábor alapította 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A díj gondozója ma a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (MANK) gondozza a Kultúráért Felelős Államtitkárság és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával.

(2017. július 30.)