Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800 (központ)
2020. február 17. - Donát Napja

Színháztörténeti vetélkedő harmadszor!

Bánk bán a neten!

Az elmúlt két esztendő sikere után idén is meghirdettük Nemzetiszínháztörténeti vetélkedőnket. A versenyre 10-11-edikes diákokokat várunk, de 13 évfolyamos iskolák esetében 12-edikes diákok is részt vehetnek a játékban. Alkossatok négyfős csapatokat, és felkészítő tanáraitokkal együtt február február 26-ig jelentkezzetek a nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo oldalon online. Az idei téma a Bánk bán színházi története.

Tavaly több mint 100 csapat jelentkezett a versenyre, melyek közül három, kizárólag interneten zajló forduló után a legjobb hat került a Nemzeti Színházban tartott döntőbe. A tavalyi győztes a fővárosi Fazekas Gimnázium Nightingale nevű csapata volt. Al-Farman Petra, a csapat egyik tagja az idei verseny zsűrijébe is bekerült. A zsűri tagjai még Söptei Andrea Jászai Mari-díjas színésznő, A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, Rácz József, a Nemzeti Színház társulatának tagja és Mészáros Martin, a Kaposvári Egyetem színészhallgatója. A színész zsűritagok maguk is játszanak majd a Nemzeti Színházban idén nyár elején bemutatandó Bánk bánban.

Az internetes fordulókon a csapatoknak kreatív feladatokat kell majd megoldaniuk (filmet forgatni, plakátot tervezni, prezentációt készíteni stb.), a Nemzeti Színház és a Bánk bán történetével kapcsolatban. A megoldott feladatokat a vetélkedő honlapjára kell feltölteni. A három forduló során legjobb teljesítményt nyújtó csapatok közül hat kerül be a június 2-diki döntőbe, melyet - természetesen - a Nemzeti Színházban rendezünk  meg. A döntőbe került csapatok tableteket, könyvutalványokat, színházbérleteket nyerhetnek, a győztes csapat iskolájába pedig egy napra kitelepül a Nemzeti Színház előadásokkal, rendhagyó iskolai órákkal, jelmezbemutatóval, beszédórával, olvasópróbával  és a diákokkal vívott focimeccsel.

A vetélkedőre február 26-ig jelentkezhetnek a csapatok a nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo oldalon található űrlap kitöltésével. Az első internetes forduló másnap, február 27-én kezdődik.

A Nemzeti Színház nagy hangsúlyt helyez a diákoknak szervezett programokra, múlt pénteken például több, mint 200 diák vett részt az Ádámok és Évák című rendezvényünkön, ahol a diákcsapatok XVIII. századi iskoladrámákat elevenítettek fel.

Nemzetiszínháztörténeti vetélkedőben a színdarab értelmezést illetve a színháztörténeti ismereteket összekapcsoljuk az információtechnológia eszközeivel. Abban hiszünk, hogy a modern informatikai eszközök használata segíti a hazai színháztörténet megismerését, valamint a színházi irodalom megértését, felhasználását és népszerűsítését. E cél szolgálatába állítjuk az idén harmadszor megrendezett vetélkedőnket.

Szeretettel várjuk csapatokat a vetélkedőre és szép élményeket, jó versenyzést kívánunk!

(2017. február 2.)