Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 16. - Csongor Napja

Hír

MITEM

Faust

Silviu Purcărete monumentális látomása a MITEM-en

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó eddig legnagyobb szabású vállalkozása a Faust bemutatása. A hatalmas teret és színházi apparátust igénylő előadás különleges helyszínen, egy ipari műemléképületben, az Operaház átadás előtt álló Eiffel Műhelyházában lesz.

Faust egyike a nyugati-európai gondolkodás nagy mítoszainak, Goethe drámájának hőse a modern ember előképe. Silviu Purcărete Faust-értelmezése mélységesen aktuális, a nagy kulturális mítoszokat megkérdőjelező ember szemszögéből alkotja meg az emberiség ellentmondásokkal, kétkedéssel teli hősies és groteszk kalandját a végső igazság felkutatásában. A román mester víziójának nem szab határokat, a grandiózus és barokkosan gazdag megjelenítés már nem fér el a legnagyobb színpadon sem, csak egy ipari csarnok méretű teremben játszható el az előadás. A szebeni Nemzeti Színház és világhírű nemzetközi fesztiváljának igazgatója, Constantin Chiriac minden körülményt biztosított 2008-ban az előadás megszületéséhez: a hatalmas teret, színházi gépezetet, száznál több szereplőt.

A szebeni Faust több mint egy színházi előadás! Szenvedélyes, felkavaró. Erőteljes személyes tapasztalat a megismerésről, hitről, szenvedésről és szerelemről. Purcărete Faustját a rendezés komlpexitása teszi különlegessé: Föld és Pokol határmezsgyéjére kalauzolva nyújt élményt, a teret vetítésekkel, tűzijátékkal, élő rock zenével, színészek, táncosok hadával és mélyreható eredeti zenével sokszorozza meg. Az előadás Goethe művének fő motívumait vonultatja fel: Faust szerződését az ördöggel, Margit iránt érzett szerelmét, a pokoli bált, a Walpurgis éjt és Faust megdicsőülését.

Ez az előadás immár nyolc éve műsoron van Szebenben, több nemzetközi fesztiválra meghívták, először a Goethe Fesztiválra Frankfurtba. 2009-ben a világ egyik legjelentősebb színházi seregszemléjén, Edinburgh-ben a The Herald Angel díjat kapta a Mefisztót alakító színésznő, Ofelia Popii.

„Eladnám a lelkemet, hogy ezt a Faust-előadást még egyszer lássam” – írta Euam Ferguson, a The Observer kritikusa 2009-ben, és hozzátette: „Még sohasem voltam részese grandiózusabb, nagyobb színházi eseménynek életemben”. A közönség és a kritikusok azóta Purcărete elképesztő vizuális fantáziájáról regélnek. A nagy színpadi varázsló egy interjúban szerényen megjegyezte, hogy neki számonkérésként hangzik, amikor őt plasztikus képek alkotójának nevezik. „Csak a szemem rabja vagyok, nem keresek én kifejezetten rendkívüli látványosságokat, de gondoskodnom kell arról, ami láthatóvá válhat.”



Kulcsár Edit

 

Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

Negyedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Színház a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót – amelyen 12 ország 19 előadása látható 3 színpadon és egy különleges külső helyszínen. A világ színházi életének legjelentősebb alkotóit és előadásait látja vendégül a MITEM. Többek között olyan rendezők munkáit, mint az európai színházi díjas lengyel Krystian Lupa, a dán Odin Teatret alapítója, Eugenio Barba, a lett Alvis Hermanis, aki igazi fesztiválsztár, a román és a francia színházi világ mestere, Silviu Purcărete, valamint a Sztanyiszlavszkij-díjas litván Eimuntas Nekrošius.

A MITEM HIVATALOS OLDALA

(2017. február 1.)