Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. május 24. - Eszter, Eliza Napja

Hír

Trill Zsolt színművész Sík Ferenc-nívódíjas

Gyula Önkormányzata és a Gyulai Várszínház díjai - 2017

Idén is a Nemzetiben adták át a Gyulai Önkormányzat és a Gyulai Várszínház díjait. Az eseményre a III. Richárd budapesti bemutatója után került sor. Az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett III. Richárd Gyulán született meg, a 2016-os nyári játékok, a Shakespeare fesztivál kiemelkedő alkotása volt. Az előadás mától - a Gobbi Hilda Színpadra igazítva - a Nemzeti Színház repertoárját gazdagítja.

 

A Gyulai Várszínház által alapított Őze Lajos-díjat Sardar Tagirovsky rendező kapta a Tamási Áron emlékére színpadra álított Zongota című bemutató magas szintű művészi megvalósításáért. 

 


A Gyula Város Önkormányzatának képviselő-testülete által alapított Havasi István-díjat Lipták Dániel  népzenésznek adományozták, aki többször nyújtott kiemelkedő teljesítményt hegedűjátékával a Gyulai Várszínház népzenei koncertjein Halmos Béla méltó szellemi örököseként.
 

A Gyulai Város Önkormányzata és a Gyulai Várszínház által alapított Sík Ferenc-nívódíjat Trill Zsolt színművésznek adták, a III. Richárd című bemutató (a nyári gyulai bemutató - a szerk.) főszerepének magas művészi színtű megformálásáért.

Az elismeréseket Bagyinszky Zoltán  vezető főtanácsos és Varga Marianna a Gyulai Várszínház igazgatója adta át.  Bagyinszky Zoltán a díjátadó végén megemlékezett a tavaly novemberben elhunyt Gedeon Józsefról, a Gyulai Várszínház néhai igazgatójáról is. Gedeon József 1995-ben került a Gyulai Várszínház élére, vezetése alatt a nyári évad többhetes összművészeti fesztivállá bővült. Ugyancsak 1995-től elnökségi tagja volt a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének, továbbá kezdeményezője a Szabadtéri Színházak Szövetségének és az Európai Shakespeare Fesztiválok Hálózatának. Munkásságát 2013-ban Hevesi Sándor-díjjal ismerték el. Gedeon József és Vidnyánszky Attila írta alá a Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház között 2013-ban létrejött együttműködési szerződést is, amelynek - egyebek között - a III. Richárd mostani bemutatóját köszönhettük.

 

eosz


 

(2017. január 10.)