Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 29. - Péter Napja

Hír

MITEM

Cabaret Medrano koncert

2016. április 19. 22 óra

A Cabaret Medrano egy jellegzetesen budapesti zenekar, amely zenéjében és szövegeiben is ötvözi a város sokszínűségét. Stílusuk három réteg: a magyar népzene, a klezmer és a balkáni zene ötvözete, vagyis három kultúra találkozásának metszéspontjában áll.

Az együttes Verebes György vajdasági magyar festő és Kamondy Imre fővárosi költő-színész barátságából született a pesti romkocsmákkal együtt az ezredfordulón. Több daluk is szól ezekről a kultikus helyekről (pl. Szimpla Kert – Casablanca).

 

Kamondy Imre – ének, harmonika
Verebes György – zongora, ének
György Andrea – hegedű, ének
Horváth Gábor – basszusgitár
Szert Zsigmond – dob
Nagy Balázs Krisztián – gitár

 

Tavaly jelent meg negyedik lemezük, azóta egyre több felkérést kapnak: játszottak többek között az erdélyi Héttorony Fesztiválon, a Nemzeti Múzeum kertjében a Múzeumok Majálisán és Művészetek Palotájában is.

Zenéjükben sok az improvizatív elem, ezért minden koncert egyedi és megismételhetetlen. Szívesen játszanak együtt vendégzenészekkel is (pl. Gáspár Kálmán cimbalmossal vagy egyszer egy komplett szerb etno-jazz együttessel).

Szövegeik sok rokonságot mutatnak ismert kelet-európai írók (Hrabal, Mrożek) világával, akik szintén a kisemberek hétköznapjairól mesélnek.

Róluk írták:

„A Cabaret Medrano zenéje, ez a minden hangulatot desztilláló akusztikus esszencia kifejezi a csontokba hatoló közép-európai világot.”
(Domonkos – Hangszer és Zene)

„A nagyvárosi élet cirkuszát elevenítik meg csodálatraméltó vehemenciával és részletességgel.”
(Rácz Mihály – Lángoló Gitárok)

„Olyan tökéletes ritmussal és érzékkel, valamint zenei és zenélni tudással keverik az egyes műfajokat és motívumokat, hogy az ember szinte egy filmben vagy színdarabban érzi magát a koncertjeiken.”
(mmi – Koncert.hu)

(2016. március 30.)