Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 16. - Csongor Napja

Háttér

MITEM előhang - Eugenio Barba könyvének bemutatója

 

Eugenio Barba

Hamu és gyémánt országa

 

 

E könyv Jerzy Grotowski 26 levelét tartalmazza, melyeket a 20. század korszakos jelentőségű színházi alkotója és teoretikusa a hatvanas években, a „színházi előadások korszakában” írt tanítványának, aki – mint az Odin Teatret alapítója – mestere mellett már maga is ott van a színháztörténet panteonjában.

A kötet nagyobb részét kitevő „bevezetőben” a szerző biztos arányérzékkel kapcsolja össze a lelki történéseket a kor szociológiailag hiteles rajzával; a szakmai élményeket a portrékkal, melyek a szocialista Lengyelország művészeiről, bohémjeiről és besúgóiról készültek – mindenkiről és mindenről, amibe Eugenio Barba, ez a dél-olasz temperamentumú huszonéves fiatalember akarva-akaratlanul belebotlott.

 

A könyvbemutatóra, melyhez egy négyórás szakmai program kapcsolódik, 2015. április 11-én 11 órától kerül sor a Nemzeti Színház Bajor Gizi Szalonjában:

 

11-től 11.45-ig

Eugenio Barba: Hamu és gyémánt országa c. kötetének bemutatója egy hármas beszélgetés keretében. Résztvevői: Eugenio Barba, valamint Regős János (a könyv fordítója), Demcsák Katalint (a Papírkenu c. kötet /2001/ fordítója) és Szász Zsolt, a beszélgetés moderátora, a Szcenárium felelős szerkesztője.

 

11.45-től 13-ig

Julia Varley, az Odin Teatret színészének munkabemutatója Eugenio Barba kommentárjaival.

 

13-tól 14-ig

Ebédszünet

 

14-től 15-ig

Az Odin Teatret 50. évfordulójára készült film vetítése (készítője: Exe Christofferen) – Regős János szinkrontolmácsolásával.

 

15-től 16-ig

Kötetlen beszélgetés Eugenio Barbával és Julia Varley-el az Odin Teatret működéséről, illetve a MITEM-en bemutatásra kerülő Chronic Life c. előadásról.

 

(2015. március 10.)