Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2022. január 27. - Angelika Napja

Operett

Fesztiválnagydíjas lett az Operett című előadásunk Lengyelországban

A Nemzeti Színház idén ősszel bemutatott darabja, az Operett nyerte el a radomi Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál fődíját. A tizenegyedszer megrendezett fesztiválon nagy sikert aratott az Andrzej Bubień által rendezett előadás, melyet idén még kétszer lehet megnézni a Nemzeti nagyszínpadán.

 


A radomi Nemzetközi Gombrowicz Fesztivált 1993 óta, kétévente rendezik meg, a világhírű lengyel író munkásságára emlékezve. Az idei fesztiválon 14 produkció került színre, többek között Franciaországból és Argentínából illetve egy soknemzetiségű előadás is színpadra került, spanyol, kínai, szerb, argentin és francia alkotókkal.

A Nemzeti Színház Operett című előadására a fesztivál zárónapján, október 25-én került sor. Az Andrzej Bubien rendezte darabot szeptember 5-én mutatta be a Nemzeti, a főbb szerepeket Szatory Dávid, Bánsági Ildikó, Trill Zsolt, Farkas Dénes, Incze József, Horváth Lajos Ottó, Reviczky Gábor és Fehér Tibor alakítja.

A radomi fesztivál öttagú zsűrije a Nemzeti produkciójának ítélte a fesztivál fődíját (Grand Prix).  A díjat az előadás rendezője, Andrzej Bubien vette át.

A Nemzeti társulata ma indul haza Budapestre. Az Operettet idén ősszel még kétszer tűzi műsorára a Nemzeti Színház, legközelebb november 11-én.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti főigazgatója elmondta: „Büszke vagyok a társulat sikerére. Ez nem egy könnyű darab és annak nem egy mindennapi feldolgozása. A XX. század közép- és kelet-európai történelmének minden kínja-baja, tragédiája és szépsége benne van Gombrowicz művében, és azt hiszem, sikerül ezt bemutatnunk az előadásunkkal a közönségnek. Idén ősszel ez már a harmadik külföldi turnénk volt, tele vagyunk meghívásokkal, el sem fogjuk tudni fogadni mindegyiket. Gratulálok a színészeknek, a műszaknak, a rendezőnek!”
 

 
"GRAND PRIX - Nagrodę Prezydenta Miasta Radomia w formie rzeźby dłuta prof. Krzysztofa Nitscha dla zespołu Nemzeti Színház z Budapesztu za spektakl „Operetka" w reżyserii Andrzeja Bubienia 
Nagroda przyznana z jednym głosem odrębnym Pawła Miśkiewicza."
 
 
 
 

(2014. október 26.)