Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 24. - György Napja

Díjak az évadzáró társulati ülésen a Nemzetiben

Péntek délután (június 6-án) évadzáró társulati ülést tartott a Nemzeti Színház. Az eseményen átadták a Nemzeti négy, új, saját alapítású díját valamint a Farkas-Ratkó díjat is. A díjazottak: Szatory Dávid, Trill Zsolt, Tompos Kátya, Kozma András és Márton Éva.

 

Szatory Dávid - Farkas-Ratkó-díj

A hagyomány szerint a Farkas-Ratkó díjat minden második évben a Nemzeti Színház, a köztes években pedig a Pesti Magyar Színház adja át. Idén a Nemzetin volt a sor, hogy az ezüst vándorgyűrűt annak a 40 év alatti fiatal színésznek vagy színésznőnek adja – a színészkollégák titkos szavazása alapján – aki az adott évadban kiemelkedő alakítást nyújtott. A Nemzeti színészeinek döntése alapján idén Szatory Dávid kapta a díjat.

Szatory Dávid az Operett próbáján

Szatory Dávid 27 éves lesz pár nap múlva, az előző évadban Shakespeare Ahogy tetszik című darabjában, Silviu Purcarete rendezésében, Orlando szerepében aratta legnagyobb sikerét. 2010 óta a Nemzeti Színház társulatának tagja. A következő évadban, más előadások mellett, Gombrowicz Operettjében, Bánffy Miklós A nagyúr című darabjában és Ibsen Brand című előadásában, Zsótér Sándor rendezésében láthatják majd nézőink.

 

A Nemzeti Színház négy új díja és az első díjazottak

Trill Zsolt - Sinkovits Imre-díj

A Sinkovits Imréről, a Nemzet Színészéről elnevezett díjat a Nemzeti Színház társulata szavazza meg, és az a férfiszínész kapja meg, aki az adott évad legjobb alakítását nyújtotta, és emellett a színházért is feladatot vállalt. A 2013/2014-es évadban a szavazatok alapján Trill Zsolt kapta az elismerést.

Trill Zsolt, ugyancsak az Operett próbáján

Trill Zsolt 42 éves. Az idén Kiváló művész díjat kapott színész 2013 óta a Nemzeti tagja. Az előző évadban a társulat legfoglalkoztatottabb férfiszínésze volt, többek között főszerepet játszott a Vitéz lélek (Balla Péter) és az Ahogy tetszik (Rosalinda) című előadásokban. A következő évadban, sok más előadás mellett, játszik majd az Operett és az Éjjeli menedékhely című előadásban is.

 

Tompos Kátya - Szörényi Éva-díj

Szörényi Éva már 16 évesen a Nemzeti színpadán játszott, és pályája 23 évig töretlen volt, 1956 után azonban menekülnie kellett. Az Egyesül Államokban élt 2009-ig, ahol a magyar színjátszás hírnevét öregbítette. A művésznő 1991-ben tért vissza Magyarországra, ahol két egymás utáni estén fellépett a Nemzetiben. A róla elnevezett díj azt szimbolizálja, hogy a Nemzeti kultúra nem ér véget az országhatároknál. Az elismerést a társulat szavazza meg, és az a színésznő kapja, aki az elmúlt évad legjobb alakítását nyújtotta, és a színház közösségéért is feladatot vállalt. A 2013/2014-es évadban a szavazatok alapján a díjat Tompos Kátya kapta.

Tompos Kátya az évadzárón

Tompos Kátya 31 éves, 2008 óta a Nemzeti Színház társulatának tagja. Az idén kapta meg a Jászai Mari-díjat. A most záruló évadban a Johanna a máglyán címszerepét játszotta, és szerepelt a Boldogságlabirintus című előadásban is. Kátya a jövő évadban a Szentivánéji álom, az Éjjeli menedékhely és Bulgakov Don Quijote című előadásában is színpadra lép majd.

 

Kozma András - Németh Antal-díj

A Németh Antal-díjat a Nemzeti Színház társulatáért az évadban a legodaadóbban tevékenykedő művészeti munkatárs kaphatja meg. Az elismerést ebben az évben a társulat Kozma András dramaturgnak ítélte oda.

Kozma András az évadzárón

Németh Antal a Nemzeti Színház volt rendezője, igazgatója, a magyar színházi élet jelentős egyénisége, akit rengeteg méltatlan támadás ért. A most alapított díjjal a Nemzeti Németh Antal színházszervezői tevékenysége megbecsülésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Kozma András idén Hevesi Sándor-díjat is kapott, ő a dramaturgja a jelenleg is próbált Szentivánéji álom és az Éjjeli menedékhely (melynek fordítója is) című előadásoknak. Anyanyelveként beszéli az oroszt, így a Nemzetiben dolgozó orosz rendezők illetve az idelátogató orosz előadások tolmácsa is.

 

Márton Éva - Kulissza-díj

Az idén alapított negyedik díj a Kulissza-díj, melyet az előadások létrejötte érdekében dolgozó „háttérmunkatárs” kap meg a társulat szavazatai alapján. Az elismerést ma Márton Éva, a színház művészeti főtitkára kapta meg.

Márton Éva az évadzárón

Márton Éva a Nemzeti Színház 2002-es alapítása óta – egy rövid időszakot leszámítva –a színházban dolgozik. Szakmájának országszerte elismert szakembere. A művészeti főtitkár egy színház művészeti munkájának „lelke”, feladata a színészek, a közreműködők és a produkciók összehangolása színházon belül és a színházak között.

---

Az évadzáró társulati üléssel lezárult a Nemzeti 2013/2014-es évada, melynek során 358 előadás került színre, ebből 49 vendégjáték volt, döntően vidéki és határontúli magyar színházakból. A Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) 12 ország 14 színházának 22 előadása szerepelt a Nemzeti színpadán. 

Az előadások összességében 83 %-os látogatottsággal zajlottak.

A munka azonban nem állt meg, javában készül a Gyulai Várszínházzal közös Szentivánéji álom, melyet Gyulán július 3-án, a Nemzetiben szeptember 19-én láthat először a közönség. Az előadás rendezője a grúz David Doiasvili.

Vidnyánszky Attila Molnár Ferenc A fehér felhő című darabját próbálja, melynek bemutatója szeptember 22-én lesz a Nemzetiben: Béres Ilona, Nagy-Kálózy Eszter, Blaskó Péter és Rubold Ödön főszereplésével. 

Elkészült Gombrowicz Operett című darabja Andrzej Bubien rendezésében, többek között Bánsági Ildikó, Trill Zsolt, Reviczky Gábor, Szűcs Nelli, Horváth Lajos Ottó, Szatory Dávid szereplésével. Bemutatója szeptember 5-én lesz.

Szép nyarat kívánunk minden nézőnknek, honlapunk olvasóinak és szeretettel várunk mindenkit a következő évadban!

 

 

 

(2014. június 6.)